Honvéd kadétok nézték meg A tizenötödik című előadást

2024.03.25 kovacsad

Honvéd kadétok nézték meg A tizenötödik című előadást

A hazafiság és a hazaszeretet a legfontosabb nemzeti értékünk - mondta Bozó Tibor altábornagy a Madách Színház A tizenötödik című előadása előtt, amelyet a Legendák és Hősök című program keretében néztek meg fiatalok szombaton.

Az előadást a Honvédelmi Minisztérium szervezésében négyszáz, a Honvéd Kadét Programban részt vevő középiskolás diák és a Tanítsunk Magyarországért programba bekapcsolódott fiatal tekinthette meg.

"Ti vagytok a jövő reménységei, a jövő katonatársadalma" - köszöntötte Bozó Tibor a kadétokat, valamint üdvözölte a Tanítsunk Magyarországért program résztvevőit is.

Kiemelte: az előadás útravalóként szolgálhat a kadétoknak, akik majd átveszik tőlük a stafétabotot, és felelősségteljesen kell gondolkodniuk Magyarországról, a hazáról és a magyar nyelvről.

Az előadás megtekintésével az 1848-49-es szabadságharc dicső tetteire emlékezhetünk a művészek segítségével - tette hozzá, köszönetet mondva a tizenötödik aradi vértanúról, Kazinczy Lajosról szóló darab szerzőinek és az előadás alkotóinak.

Szirtes Tamás, a színház igazgatója a közönséget köszöntve kiemelte, hogy a minisztérium kezdeményezésének köszönhetően már csaknem ezer honvéd kadét látta a darabot. Elmondta: az előadás leginkább a fiatal katonáknak szól, hiszen egy fiatal katona története.

A darab a Madách Színház harmadik musicalpályázatának nyertese, két fiatal magyar szerző, Meskó Zsolt író és Derzsi György zeneszerző munkája, amely korszerű zenei nyelven nemes, hiteles történelmi témát dolgoz fel. Azért is személyes kedvence, mert igazul beszél áldozatvállalásról, hazaszeretetről - jelezte.

Meskó Zsolt az MTI-nek elmondta: 13 évesen olvasta azt a könyvet, amely a tizenötödik aradi vértanúról szól. Azért fogta meg a mű, mert addig a történelmi hősöket távoli kőszobroknak látta, Kazinczy Lajosról olvasva azonban egy ilyen hős közelebb került hozzá. Akkor értette meg, hogy a magyar nemzet történetéhez egyes embereken keresztül lehet közel kerülni.

Kiemelte: egy nemzet története családok története, és hogy ha nem ismerem a saját családom történetét, akkor nem értem meg a nemzet történetét, és ugyanazokra a hibákra leszek kárhoztatva, mint az elődeim.

Azért fontos egy ilyen előadás, mert Kazinczy Lajoson keresztül megmutatjuk a fiataloknak, hogyan forduljanak a történelemhez - mondta, hozzátéve: érző emberekről van szó, akik egy adott pillanatban a saját érdekük elé tudták helyezni a közösség, a nemzet érdekét, és ettől váltak igazán hősökké.

Tájékoztatása szerint a darabot 2022 áprilisában mutatták be, pénteken tartották az 50 előadást, legközelebb pedig októberben játsszák.

Az előadás középpontjában a nyelvújító Kazinczy Ferenc fia, a 29 éves Kazinczy Lajos (1820-1849) áll, aki egy napra a Magyar Honvédség utolsó parancsnoka lett. A szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hősévé vált, aki csaták sorsát dönti el.

Egy éve indult el a "175 éves a Magyar Honvédség" rendezvénysorozat, amelynek részeként szervezték meg a Legendák és Hősök című programot. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség versenyeket, honvédelmi élménynapokat, múzeum- és színházlátogatást, valamint mozifilmvetítés sorozatot szervez diákok számára.

  

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
AJÁNLÓ
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - Musicalinfo.hu 2006-2024