A tizenötödik musical-forradalom 2022-től a Madách Színházban - Jegyek és szereposztás itt!

2021.11.18 kovacsad

A tizenötödik musical-forradalom 2022-től a Madách Színházban - Jegyek és szereposztás itt!

Meskó Zsolt és Derzsi György musicalje, A tizenötözdik musical-forradalom 2022 áprilisában debütál a Madách Színházban.

A tizenötödik a III. Madách Musical Pályázat győztes műve, amely 52 pályamű közül nyerte el az első díjat, forradalmian új hangvételű musical, melyben a kor magyar dallamvilága keveredik XXI. századi zenei formákkal. Szerelem, szenvedély, küzdelem a hazáért, a magam igazságáért, az életért.

A szerzők szándéka, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar történelmünk egy kevéssé ismert alakjára, a 28 éves Kazinczy Lajosra, aki nehéz családi örökséggel, Kazinczy Ferenc és Török Szofi fiaként, szívében pedig egy beteljesületlen szerelemmel, az 1848-1849 dicsőséges hónapjaiban végre megtalálni véli a helyét… A világosi fegyverletétel után azonban ő is Haynau halállistájára került. Az aradi börtönben az ifjú Kazinczy visszapergeti az élete eseményeit… Feszültséggel teli történet, az idősíkok izgalmasan mosódnak össze.

Zenei érdekessége a sokféle stílus keveredése (slam poetry, rap, RnB, folklór), ezzel az eszközzel is erősítve azt a gondolatot, hogy a forradalom hősei lelki és szellemi kortársaink.

Meskó Zsolt és Derzsi György musicalje, A tizenötözdik musical-forradalom 2022 áprilisában debütál a Madách Színházban. Jegyárak és jegyvásárlás  itt!

A Madách Színház 2022. április 22-23-24-én bemutatja Derzsi György és Meskó Zsolt A tizenötödik című művét, amely a III. Madách Musical Pályázat győztes darabja.

Derzsi György és Meskó Zsolt műve, A tizenötödik a III. Madách Musical Pályázaton 52 pályamű közül nyerte el az első díjat. A mű témaválasztása rendkívül izgalmas, megidézi az 1848-49-es szabadságharc korát. Főszereplője Kazinczy Lajos, a nyelvújító Kazinczy Ferenc fia, aki sodródik a történelem viharában, az apai örökség árnyékában, a beteljesületlen szerelem bánatában. A szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hőse lesz, aki csaták sorsát dönti el, szuronyrohamot vezet. Az aradi várban Haynau fogja lesz, ítéletre vár. A tizenhárom vértanút már kivégezték. Mi lesz az ő sorsa?

Forradalmian új hangvételű musical, melyben a kor magyar dallamvilága keveredik XXI. századi zenei formákkal. Szerelem, szenvedély, küzdelem a hazáért, a magam igazságáért, az életért.

A háromgenerációs, nagyszabású, magával ragadó, látványos előadást Szirtes Tamás rendezi, játékmesterként munkatársa Valcz Péter, aki a musical pályázat során a döntőben a darab félórás keresztmetszetét vitte színre. Az előadás díszlet- és animációtervezője Vízvárdi András, jelmeztervezője Rományi Nóra, koreográfusa Tihanyi Ákos lesz. A darab zenei vezetője Kocsák Tibor. 

Derzsi-Meskó: A TIZENÖTÖDIK szereposztása:
Kazinczy Lajos: Borbély Richárd, Jenővári Miklós, Solti Ádám
Anya, Török Sophie és a fekete angyalok: Baranyai Annamária, Détár Enikő, Gallusz Nikolett, Kecskés Tímea, Ladinek Judit
Julius von Haynau: Egyházi Géza, Miller Zoltán, Posta Victor
Von Lasberg: Cseh Dávid Péter, Sánta László
Majthényi Zsófia: Békefi Viktória, Gubik Petra, Simon Boglárka
Széphalmi: Barát Attila, Sándor Dávid, Weil Róbert
Görgei Artur: Kiss Ernő Zsolt, Nagy Balázs
Klapka György és Baló lelkész: Németh Gábor

A hadbíróság tagjai:
Ernst – törzshadbíró: Mező Zoltán, Török Tamás
Von Lenk: Fejszés Attila, Sövegjártó Áron
Wunscheim: Jenei Gábor
Mechwart: Borsányi Dániel, Varga Szabolcs
Prader: Nádas Gábor Dávid, Vecsei László
Schmidt: Gréczy Balázs, Nagy Attila

Kazinczy tisztikara:
Várnay százados: Nagy Róbert
Zsolnay őrnagy: Galbenisz Tomasz, Lőrincz Sándor
 
Díszlet- és animációtervező: Vízvárdi András
Jelmeztervező: Rományi Nóra
Zenei vezető: Kocsák Tibor
Koreográfus: Tihanyi Ákos
Világítástervező: Madarász János

Szcenikus: Szűcsborus János
Koreográfus asszisztens: Molnár Ferenc
A rendező munkatársa: Váradi Éva
Játékmester: Valcz Péter
Rendező: Szirtes Tamás

A szerzőkről
Derzsi György – színművész, énekes, zeneszerző. 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Szirtes Tamás osztályában. Alakította Jézust Tolcsvay László és Müller Péter Mária evangéliumában, vagy a címszerepet Kacsóh Pongrácz János Vitézében. Tagja volt a Komáromi Jókai Színháznak, a Győri Nemzeti Színháznak vagy a Budapesti Operettszínháznak is. Zeneszerzőként jegyzi a Kincsem, a Vörös Rébék, a Szent László, a lovagkirály, vagy a Tetemre hívás című musicalt. A tizenötödik című zenés mű társszerzőjével, Meskó Zsolttal írta korábban a Boldogság Szövetsége című musicalt.

Meskó Zsolt – író, rendező, filmproducer. Szentiván Napja című nagyjátékfilmjét, melyben Darvas Iván, a Legjobb Férfi Alakítás díját nyerte el a Filmszemlén, 2003-ban mutatták be. A fiúk a házból című kisjátékfilmje 2006-ban az Oscar-díj legjobb 10 kisjátékfilmje között szerepelt. Színházi íróként a magyar alkotók közül elsőként írhatott prózai táncjátékot - Gyarmati Fanni, az özvegy engedélyével -, Radnóti Miklós életéről. Az Experidance Táncegyüttes részére több nagysikerű táncelőadást írt, többek között az Én Leonardo és a Fergeteges című darabokat. Czomba Imre zeneszerzővel közös művét, a Makrancos Kata címűt, a RAM Colosseum mutatta be, akárcsak Szarka Gyula nagysikerű Toldi átiratát is, amelynek rendezője is volt. Derzsi György zeneszerzővel közös, A Boldogság Szövetsége című musical-jét 2021 szeptemberében mutatták be. Derzsi György számára írt, zenés monodrámája, a Szerelmem Sárdy pedig már közel a 150. előadásnál jár. 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


AJÁNLÓ
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - Musicalinfo.hu 2006-2022