25 éves a Padlás - Botránytól sem volt mentes a 25 év!

2013.01.29 Kovács Gergely

25 éves a Padlás - Botránytól sem volt mentes a 25 év!

A dátum 1988. január 29-e valószínűleg a Padlás musical rajongóinak mond a legtöbbet. Ezen a napon volt Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter által alkotott musical bemutatója a Vígszínházban, Marton László

A dátum 1988. január 29-e valószínűleg a Padlás musical rajongóinak mond a legtöbbet. Ezen a napon volt Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter által alkotott musical bemutatója a Vígszínházban, Marton László rendezésében. A darab megírása is rögtön egy botránnyal kezdődött. Az alkotói folyamat elején még Müller Péter is együtt dolgozott a többi szerzővel, azonban idővel kivált, és belekezdett saját mesemusicaljébe a Madách Színház berkein belül. Ez lett Tolcsvay László és Bródy János Doctor Herz című műve. Sztevanovity Dusán, „ötleteinek és szinopszisának jogosulatlan újrahasznosítása” okán plágiumpert indított Müller Péter ellen. Az ügy peren kívüli megegyezéssel zárult, bár a musicalbeli zsémbes házmester (Témüller úr) nevét Müller Péternek köszönheti, mint a rossz megtestesítője.[forrás: Wikipedia] A Doctor Herz bemutatójára egy héttel A padlásé után került sor

A padlás legmeghatározóbb alakját, a Rádiós szerepét Presser Gábor kifejezetten Kaszás Attilára írta. A színész sajnálatos módon 2007. márciusában, tragikus hirtelenséggel a fényeken túlra költözött. A Rádiós alakját azonban a mai napig vele azonosítják. A darabnak nem csak meghatározó alakja van, hanem meghatározó dalai is. Az egyik ilyen dal a Szilvásgombóc, ami annak köszönhető, hogy Radnóti Zsuzsa dramaturg édesanyja a musical születése közben több alkalommal vendégelte meg az alkotókat szilvás gombóccal.

S nem csupán nagyszerű dalokat és felejthetetlen alakításokat köszönhetünk a Padlás musicalnek, hanem például egy fantasztikus színfoltját a színházi társadalomnak, ugyanis Peller Anna, aki jelenleg a Budapesti Operettszínház művésznője, ezt a darabot látta először. Azonnal beleszeretett a színház világába, s részben ennek köszönhető, hogy ezt a pályát választotta.
2013-ban 25. születésnapját ünnepli a darab. 25 éve töretlen sikerrel fut és számos színház színpadán megfordult már.

Láthatta a közönség az egri Gárdonyi Géza színházban, a Kecskeméti Katona József Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, a Soproni Petőfi Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a Veszprémi Pannon Várszínházban, az Esztergomi Várszínházban, a szigetszentmiklósi Sziget Színházban, a miskolci Pécsi Sándor Guruló Színházban, a zalaegerszegi Kvártélyházban, a Győri Nemzeti Színházban, valamint külföldön is színpadra vitték.

25 év távlata óhatatlanul rejt magában botrányt is. A színházi világban előfordul, hogy ha egy darab nem az anyaszínházában kerül bemutatására, akkor a kölcsönvevő rendező egy-egy részletet, némely jelenetét átírja. A kecskeméti színházban 2008. novemberében Réczei Tamás rendező sajátos módon értelmezte az alkotói szabadságot, s szinte teljesen átírta a darabot. A szerzők elmondása szerint a szövegkönyvben oldalakon keresztül semmi sem szerepelt az eredeti szövegből. A színházi tisztesség megköveteli, hogy a változtatások szigorúan a szerző tudtával és beleegyezésével történjenek. Ebben az esetben nem ez történt, ezért Presser Gábor letiltotta a kecskeméti Padlás előadást. Cseke Péter, a színház igazgatója elmondta, hogy nem volt ideje odafigyelni az előadásra, de amint az alkotók jelezték a sérelmüket, levették a musicalt a műsorról és elkezdték az eredeti szöveggel próbálni.

25 év egy színdarab esetében nagyon hosszú idő. Bár Pápai Erika például a bemutató óta a mai napig alakítja a Kölyök szerepét, természetesen a szereposztás sokat változott. Igó Éva, aki a kezdeteknél Süni szerepében tündökölt,
2009-től Mamókává alakult. Azok, akik féltek attól, hogy nem tudnak elvonatkoztatni az egykori diáklánytól, örömmel tapasztalták, hogy a színésznő ugyanolyan átéléssel tudta magáévá tenni ezt a karaktert is, mint annak idején Süniét, pedig óriási nyomás nehezedett rá, hiszen ezzel a szereppel, hasonlóképp, ahogy Rádióséval Kaszás Attilát, Tábori Nórát azonosítják, aki sajnos már szintén nincs közöttünk. A Padlás 2011.február 06-án ünnepelte 750. előadását. Ezen az előadáson jelen voltak az alkotók Presser Gábor, Marton László és Sztevanovity Dusán. A közönség sorai között ott ült az előadás 700.000 nézője, s Robinson képernyőjén keresztül pedig fényév távolságból ott volt Tábori Nóra ( Mamóka), Kaszás Attila ( Rádiós), Fehér Miklós ( díszlettervező), Sipos András ( Robinson) és Selmeczi Roland ( detektív ) is.

A Padlás musical a születése óta a legismertebb és legkedveltebb darabja a színházi palettának. A mondanivalója olyannyira szívhez szóló és emberi, hogy a művészet más területén is merítettek belőle ihletet. Az idei év februárjában például Topolyán Padlás címmel került megrendezésre a Bácskai Fiatal Művészek Kiállítása. Az est egyik szervezője Klájó Adrián adta ezt a nevet a kiállításnak, akinek a szavai méltó befejezései lesznek ennek az írásnak :
" Van egy magyar musical, tulajdonképpen félig mese, félig musical. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter írta.Ez a Padlás. Ezen a padláson minden megtörténhet, akárcsak a mesében. Sokáig egy fantasztikus színész játszott benne, Kaszás Attila, aki ezt énekelte a darabban: " Hát itt ez a hely, amit sokszor boldogan elhagynék, és itt ez a hely, amit sokszor nem nagyon értünk még." Neki sajnos nem volt hosszú élete, korán távozott közülünk, de munkássága előtt mindenki fejet hajt. Legyen ez nekünk is egy intő jel, hogy az est címéül választott padláson, ahol minden megtörténhet, az életünkben, az elménkben, nézzünk szét, tegyünk rendet, mert soha nem tudhatjuk, mit hoz a pillanat, és éljük úgy az életet, ahogyan a musical írói sugallják : " Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim...."

A Vígszínházban a Padlás 25. születésnapján ünneplik a 800. előadást is, amin a musical korábbi szereplői is részt vesznek és meglepetésekkel is készülnek.
A 25 éves jubileum alkalmából a Pécsi Nemzeti Színház is bemutatta a darabot (részletek és jegyek itt!) valamint a Padlás musical felújítása kerül színpadra februárban a Miskolci Nemzeti Színházban! A padlás budapest, pécsi, és miskolci előadásaira jegyek online vásárolhatóak ide kattintva! 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


AJÁNLÓ
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - Musicalinfo.hu 2006-2021