Musicalinfo.hu - Somnakaj - gypsy musical Oláh Gergővel! Videó itt!
 • Somnakaj - gypsy musical Oláh Gergővel! Videó itt!


  Több ismert hazai művész és alkotó komoly előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, avagy gipsy musical, a Somnakaj, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatott be 2014.áprilisában a Művészetek Palotája.

  2015. június 6-án Pécs ad otthont az előadásnak a Színezd át! elnevezésű családi nap programjaként a Somnakaj - gypsy musical.

  A különböző kulturális közegekből, színterekről érkező alkotók és előadók jól tükrözik a roma kultúra sokszínűségét. A szereplők ismert hazai és világhírű énekesek, zenészek. A darabban egy roma lány, Somnakaj meséli el saját történetét, amelynek állomásai a darabban megelevenednek. A történet bővelkedik humorban, misztikumban, de mégis reális képet fest a hazai cigányságról. A szabadszellemű, tehetséges lány alakja jól szimbolizálja a roma kultúrában és történelemben fontos szerepet betöltő szabadság iránti vágyat, a korlátok közé nem szorítható tehetséget és egyéniséget. Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása. A produkció életre hívásánál a legfőbb törekvések voltak a roma kultúra bemutatása, mint a nemzeti és az európai kultúra része, és a pozitív szemléletváltás beindítása a társadalomban. Ez a darab a roma kultúrát nem csupán önmagában, elszigetelt valóságában mutatja be, de az ősi tradíciókat tükröző dalok mellett megjelennek a XXI. század hatásait is magukban foglaló új alkotó formációk, stílusbeli újítások, átdolgozások.

  Az előadásban koncertszerűen megszólaló dalok ilyen köntösben még soha, sehol nem hangoztak el. Többek között autentikus roma népdalok a maguk tradicionális formájában, ezen dalok modern átiratai, Marko Markovic balkáni behatásokat tükrőző roma szerzeménye, Szakcsi Lakatos Béla roma jazz dala, improvizációja, Romano Drom és Ternipe dalok átdoIgozásai, rap és slam betétek kaptak helyet a műsorban.

  Szirtes Edina Mókus és Kovács Antal hangszerelésében újraértelmezheti a közönség mindazt, amit a cigány zenéről tudni vélt. A színes zenei cross over jól tükrözi azt az összefogást, amely a résztvevők tekintetében is, eddig soha nem látott módon valósul meg a színpadon. Mindeközben pörögnek az események, és az előadás végére mindenki megérti azt a világos és egyszerű üzenetet, hogy mind emberek vagyunk, cigányok és nem cigányok, ugyanúgy sírunk, ugyanúgy nevetünk.

  Szereposztás:
  Somnakaj - Szakács Hajnalka
  Misi, rockénekes - Oláh Gergő
  Doktornő - Falusi Mariann
  Gojma, Somnakaj apja - Kovács Antal
  Zsáró néne, Gojma testvére - Papadimitriu Athina
  Sanyi tata, Somnakaj nagyapja - Balogh Lajos
  Béla bácsi - Szakcsi Lakatos Béla
  Lajoska, zenész Londonban - Kathy Horváth Lajos
  Petőfi, falu félbolond költője - Szilvási István

  Videó:
  A projekt célja:
  A roma kultúra bemutatása, mint a nemzeti és az európai kultúra része.
  A projekt legfőbb törekvése egy szemléletváltás beindítása a társadalomban. A hangsúlyt a nem roma közösségek körében nélkülözhetetlen ismeretterjesztésre helyezi. A nem romák kevés vagy téves információkkal rendelkeznek a roma közösségekről. Az ismeret megszerzése az első lépés lehet a megértéshez és elfogadáshoz.
  Közép- és hosszú távú cél a produkció országos valamint határon túli bemutatása.

  A produkció:
  A Somnakaj az első roma sorsjáték avagy Gypsy musical, a színház és a koncert egyvelege, romák és nem romák előadásában. A darabban helyet kap az élőzene, a tánc, a tradicionális képzőművészet és iparművészet, melyek együttesen adnak hiteles képet a roma világról. A világhírű roma zenészek mellett a fiatal roma tehetségek és hazai nem roma művészek is szerepet kapnak.

  Hagyományőrzés és megújítás:
  A projekt a roma kultúrát nem csupán önmagában, elszigetelt valóságában mutatja be. Fontos, hogy az ősi tradíciókat tükröző dalok mellett megjelennek a XXI. század hatásait is magukban foglaló új alkotó formációk, stílusbeli újítások, átdolgozások (pl. roma jazz, stb.).

  Roma - nem roma összefogás:
  A roma-, a nemzeti-, valamint az európai kultúra egymás mellett élése, hosszú éveken keresztül egymásra gyakorolt hatása képezi a tényleges korszellemet tükröző mai kultúrát. Így fontos, hogy a projekt megvalósítsa a roma - nem roma együttműködést.

  Fiatal generáció bevonása / tehetségek felkutatása:
  A projekt kiemelt törekvése, hogy az el-és közismert személyiségek mellett fiatalokat is bevonjon a közös alkotómunkába.
  A projekt saját példáján keresztül valósítja meg azt a célt, hogy a “nagy öregek” átadják tudásukat, tapasztalatukat a fiatal generációnak, azaz patronálják a jövő nemzedékét.  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: MTI / Call
  Dátum: 2015.05.30.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: