Kezdetét vette az Ezeregy éjszaka musical próbafolyamata!

2023.05.09 Kovács Gergely

Kezdetét vette az Ezeregy éjszaka musical próbafolyamata!

Megtartották Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István új world musicalje, az Ezeregy éjszaka olvasópróbáját. A Szegedi Szabadtéri Játékok idei ősbemutatójának alkotó- és szereplőgárdája Budapesten kezdte meg az előadás próbafolyamatát. Egzotikus hangulatú helyszín, a budapesti Shiraz Lounge & Restaurant adott otthont a Szegedi Szabadtéri Játékok legújabb ősbemutatója, az Ezeregy éjszaka olvasópróbájának. A világhírű mesefolyam legszebb történeteit feldolgozó world musical stábja autentikus perzsa környezetben láthatott munkához. 

Az olvasópróba kezdetén Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója elmondta, a Fesztivál a Pesti Magyar Színházzal együtt állítja színpadra az előadást. Azt is elárulta, augusztusban mintegy 24000 néző láthatja majd az egyedülálló produkciót; és már több, mint 17000 belépőjegy elkelt a hat előadás-alkalomra, majd hangsúlyozta, a Szegedi Nemzeti Színház intézményének kiemelt missziója a kortárs magyar drámák bemutatása – csak a kőszínházban összesen 7 ilyen ősbemutatón vehetett részt a szegedi közönség az elmúlt években.

Barnák László hozzátette, az alkotók és a Fesztivál szervezői remélik, az Ezeregy éjszakával újabb szórakoztató és tartalmas művel gazdagodik a meghatározó magyar musicalek sora.
Geszti Péter, az előadás dalszövegírója, kreatív producere, aki éppen az olvasópróba napján ünnepelte születésnapját, úgy fogalmazott, a csodákkal teli előadás nézői rengeteg showelemre, játékosságra, humorra számíthatnak, de korántsem csak a gyermekeket célozza a musical: Tasnádi István szövegkönyve kliséktől mentesen, a felnőttek számára is tartalmasan dolgozza fel az ismert történeteket, amelyeket egzotikus, világzenei elemekkel fűszerezett popzenei hangzásvilág keretez Monori András dalaiban. A zeneszerző hozzátette, a darab muzsikája két, markánsan eltérő zenei világ keresztmetszetéből születik meg úgy, hogy kelet és nyugat hangzása egyensúlyban érvényesül bennük.

Az olvasópróba alkalmával Juronics Tamás rendező felvázolta az előadás koncepcióját. A Kossuth- és Hevesi Sándor-díjas zenés rendező elmondta, maga is hisz a mesék erejében, gyógyító hatalmában. Akárcsak az Ezeregy éjszaka Seherezádéja, aki éppen azért kezd történetmesélésbe, hogy a király haragját, bánatát enyhítse vele. A rendező hangsúlyozta, az előadásban szoros kölcsönhatásban áll a kerettörténet valóságos síkja és a mesevilág, az utóbbi is befolyásolja az előbbit. Hozzátette, európai szemszögből nem is olyan egyszerű elkülöníteni a történelmi és a legendabeli rétegeket, amelyek egyaránt misztikusnak tűnhetnek számunkra, és ez nem is feltétlenül célja az előadásnak. Bujdosó Nóra díszlet- és jelmeztervező, animációs supervisor munkája alapján a rendező ismertette, számos reális és stilizált táj megjelenik majd a Dóm tér színpadán, amelyeket LED-falak, animációk és létező közeli-keleti építmények ihlette, félkupolás, cikkelyekre oszló díszletek keltenek életre, számos ötletes játéklehetőséget rejtve, és kihasználva az ország legnagyobb színpadának saját adottságait.
A látványos színpadképet benépesítő parádés szereposztásban a kisebb szerepeket is kiváló művészek alakítják majd. Ráadásul az ikonikus Jazz+Az két tagja, Váczi Eszter és Behumi Dóri személyében komoly zenei háttérrel rendelkező, tapasztalt énekesnők is erősítik majd a zenés és prózai színművészekből összeálló csapatot. A két aranytorkú előadó a görög színművek kórusához hasonlóan, ám háremhölgyekként követi majd a mese folyamát a musicalben. 
Velük együtt, Trokán Nóra, Bányai Kelemen Barna, Márkus Luca, Tasnádi Bence, Stohl András és Mészáros Máté főszereplésével augusztus 11-én debütál az új magyar world musical a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Online jegyvásárlás ide kattintva!

Összesen hat alkalommal, augusztus 11-én, 12-én, 13-án, 18-án, 19-én és 20-án tekinthetik meg a Szegedi Szabadtéri Játékok látogatói.

Képek a próbáról: 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
AJÁNLÓ
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - Musicalinfo.hu 2006-2024