Musicalinfo.hu - 30 éves az István, a király




 • 30 éves az István, a király





  Szörényi Levente és Bródy János rockoperáját, amelynek szövegkönyve Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült, 1983. augusztus 18-án mutatták be Budapesten, a városligeti Királydombon.
  1983 augusztusában 6 előadásban 120000 néző látta az előadást.

  Az első magyar rockoperáról aztán mozifilm készült és lemezen is kiadták. Talán nem túlzás, hogy az István, a király hangzóanyaga fellelhető minden 3. családnál. Zenéje ötvözte a populáris zene, a népzene és az egyházi gregorián zene elemeit, e téren is az első ilyen vállalkozás volt a hazai zenés színjátszás történetében. A darabot Koltay Gábor rendezte, a koreográfus Novák Ferenc volt, a címszerepet - Varga Miklós énekhangjával - Pelsőczy László játszotta, Koppányt Vikidál Gyula alakította.

  A darabot egy év múlva a Szegedi Szabadtéri Játékokon játszották elsöprő sikerrel, majd 1986-ban (és később 2000-ben) a Nemzeti Színház társulata adta elő a Hevesi Sándor téri Pesti Magyar Színházban. Budapesten 1984-től 1989-ig 224 előadást ért meg a darab, amit 179200 néző látott.

  A rendszerváltás idején, 1990-ben Budapest legtöbb nézőt befogadó helyén, a Népstadionban került színre, akkor már Varga Miklóssal a címszerepben. Bemutatták a 1992-es sevillai világkiállításon, majd 2003-ban Csíksomlyón is eljátszották. Színre került a darab Németországban, Ausztriában és még sok más helyen is Európa-szerte.

  2008-ban a Papp László Budapest Sportarénában tartott díszelőadás szereplőit az előző évben megrendezett tévéműsor, A Társulat című dalverseny résztvevői közül válogatták ki, ahol István szerepét Feke Pál nyerte el.

  A darabban számtalan sztár volt látható az évek során. Hűvösvölgyi Ildikó, Sebestyén Márta, Keresztes Ildikó, Ábrahám Edit, Kovács Kati, Kováts Kriszta, Balázs Péter, Csengeri Attila, Nagy Feró, Vikidál Gyula, Sasvári Sándor, Kaszás Attila és még folytathatnánk azokat a színészeket és színésznőket, akik játszottak a darabban a 30 év alatt.

  A 30 éves előadást Alföldi Róbert rendezi. A színész és rendező korán kapcsolatba került az István, a király rockoperával, hiszen harmadéves főiskolás korában, mikor az akkori Nemzetiben volt gyakorlaton, akkor az egyik szereposztásban Laborc szerepében volt látható. Alföldi Róbert szereplését akkoriban szokatlannak vélhettünk, hiszen Nagy Feró volt az akkori etalon ebben a szerepben.

  A szegedi előadást az RTL Klub is felveszi, amivel egy újabb korszakába lép a darab. Az RTL Klub augusztus 20-án tűzi műsorra az előadást. Augusztus 19-én pedig az "Így készült az István, a király" című műsor lesz látható, amit 20-án is megismételnek.

  A szegedi előadások teltházasak, így már csak a budapesti előadásra lehet jegyeket vásárolni. Online jegyvásárlás a budapesti előadásokra ide kattintva!

  A 2008-as István, a király zenei anyagából ismert zenészek készítenek egy remixet. DJ Dominique, Dave Martin & Bárány Attila által készített remix hamarosan hallható lesz. Az új változatban a darab egyik legnagyobb slágerét az Oly távol vagy tőlem című dalt hallhatjuk majd Feke Pál és Herczeg Flóra előadásában.

  Boldog Születésnapot kívánunk!



  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS




  Szerző: MTI / Call
  Dátum: 2013.08.18.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

  



  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: