Musicalinfo.hu - Musicalek - Wicked (2003) • Wicked (2003)

  A musical ott kezdődik, ahol Óz története befejeződött!

  honlap:
  bemutató:
  2003-10-30 Stephen Schwartz
  cím:
  Wicked (2003)
  szövegíró:
  Dalszövegek: Stephen Schwartz szövegkönyv: Winnie Holzman
  zeneszerző:
  Stephen Schwartz
  Történet

  Első felvonás:

  A musical ott kezdődik, ahol Óz története befejeződött: Glinda bejelenti az ország lakóinak, hogy meghalt az Átkozott Nyugati Boszorkány [No One Mourns the Wicked], és mesél a Boszorkány gyerekkoráról. Kiderül, hogy anyját egy zöld elixír segítségével elcsábította egy utazóügynök, így a lány zöld bőrszínnel született. Amikor apja ezt meglátta, megtagadta őt.
  Glinda éppen arra készül, hogy elhagyja az ünnepséget, amikor megkérdezik tőle, hogy igaz-e, hogy volt idő, amikor az Átkozott Boszorkány a barátnője volt. Visszamegyünk az időben. Glinda (akkor még Galinda néven) beköltözik az egyetemi kollégiumba [Dear Old Shiz], és itt ismerkedik meg a Boszorkánnyal, akit akkor még Elphabának hívtak. Elphaba a húgával, a mozgássérült és elkényeztetett Nessareose-zal érkezik. Az apjuk Nessának egy pár gyönyörű cipőt ad ajándékba, Elphabát pedig emlékezteti, hogy csak azért íratták be őt is az iskolába, hogy vigyázhasson a húgára. Madame Morrible köszönti az új diákokat, és beossza őket kettesével a szobákba. Egy félreértés következtében Elphaba és Galinda egy szobába kerülnek. A beiratkozás során Madame Morrible felfedezi, hogy Elphaba tehetséges a varázslásban, és megmondja neki, hogy nagy jövő állhat előtte. Elphaba alig akarja elhinni, hogy ennek a képességnek a segítségével akár még az a régi álma is valóra válhat, hogy találkozhat a nagy varázslóval [The Wizard And I].
  Galinda (a többi diákkal együtt) ki nem állhatja Elphabát. A helyzeten csak ront, hogy Elphaba bekerül a varázsló szemináriumra, Galindának viszont - bármennyire is akarta – nem sikerült. Az egymás iránti utálat a tetőpontjára hág [What Is This Feeling?]. Kiderül, hogy együtt járnak történelemórára, ahol Elphaba a legokosabb diák. Galindát nagyon idegesíti a történelemtanár, a barátságos kecske, Doktor Dillamond, mert nem tudja kimondani a nevét, és Galinda helyett folyton Glindának hívja. Az órának egy felirat vet véget, amit a táblán találnak: ’az állatokat nézni akarjuk, nem hallgatni’. Mindenki elhagyja az osztálytermet, csak Elphaba marad, neki mondja el a professzor, hogy valami nincs rendben Óz földjén, mert az állatok kezdik elfelejteni, hogy kell beszélni [Something Bad].
  Az óra után az udvaron sétálnak a diákok. Galindának egy osztálytársa, Boq próbál udvarolni, de ekkor megjelenik egy új diák, a botrányos hírű, jóképű Fiyero, aki azonnal elbűvöli Galindát. Fiyero filozófiája az, hogy nem kell az életet túl komolyan venni [Dancing Through Life / We Deserve Each Other], és ennek jegyében elmegy az egész társaság táncolni. Galinda továbbra sem tud megszabadulni Boq-tól, ezért azt mondja neki, hogy úgy okozná neki a legnagyobb örömet, ha elszórakoztatná a tolószékben ülő Nessarose-t. Boq beleegyezik, hogy elbűvölje Galindát. Később Nessa lelkesen meséli Elphabának, hogy mennyire jól szórakozott este, és hogy ezt egyedül Galindának köszönheti.
  Közben Galinda randira készül, és a barátnőivel a ruháit válogatja. Találnak egy ronda, fekete színű csúcsos kalapot, amitől Galinda mindenképpen meg akar szabadulni. A barátnői ráveszik, hogy kegyetlen tréfa gyanánt adja oda ajándékba Elphabának. Elphabának meg sem fordul a fejében, hogy ezzel is csak ki akarják csúfolni, és elfogadja az ajándékot. Elérkezik a bál napja. Galinda Fiyeróval, Nessa pedig Boq társaságában tölti az estét. Megérkezik Madame Morrible is, aki elmondja Galindának, hogy Elphaba visszalépett a varázsló szemináriumról az ő javára. Betoppan Elphaba a fekete kalapban, és mindenki nevetni kezd rajta. Galindának lelkiismeret-furdalása támad, és kiáll Elphaba mellett. Ettől kezdve barátnők lesznek, és ennek örömére Galinda meg akarja szépíteni Elphabát [Popular].
  Másnap a történelemóráról elhurcolják Dillamond professzort, aki még utoljára azt mondja a csoportjának, hogy ne higgyenek el mindent, amit mondanak nekik. Megérkezik az új tanár, aki bemutat egy új találmányt, a ketrecet, amivel elérhetik, hogy ha fiatal korukban teszik bele az állatokat, azok egyáltalán nem fognak megtanulni beszélni. A ketrecben rettegve ül egy kis oroszlán. Elphaba Fiyero kivételével mindenkit elvarázsol a teremben, és ketten kimenekítik az oroszlánt. Közben kiderül, hogy Elphaba szerelmes Fiyeróba [I’m Not That Girl]. Madame Morrible átadja Elphabának a varázsló meghívását a Smaragdvárosba. Közben Nessa észreveszi, hogy Boq még mindig Galindáról ábrándozik, Galinda pedig nem érti, hogy Fiyero miért kezdett vele távolságtartóan viselkedni. Közben Galinda – a Dillamond professzorral történtek hatására – nevet változtat, így lesz belőle Glinda.
  Elérkezik Elphaba utazásának napja. Glinda és Fiyero is kimegy elbúcsúzni az állomásra. Elphabának is feltűnik, hogy Fiyero vele kedves és udvarias, Glindáról pedig alig vesz tudomást. Azért, hogy megvigasztalja a barátnőjét, elhívja magával Smaragdvárosba [One Short Day]. Találkoznak a varázslóval, akinek az a terve, hogy maga mellé vegye Elphabát [A Sentimental Man]. Próbaképpen Elphabának azt a feladatot adja, hogy a Grimmerie-ből olvasson fel egy olyan varázsigét, amivel eléri, hogy a varázsló szolgája (aki egyébként egy majom) megtanuljon repülni. Elphabának sikerült a varázslat, de megsajnálja a majmot, és vissza akarja csinálni az egészet. A varázsló ezt nem engedi, és elmondja, hogy a szárnyas majmok tulajdonképpen arra kellenek, hogy kémkedjenek neki. Elphaba rájön, hogy azért van rá szüksége a varázslónak, mert neki magának nincs varázsereje, és nem tudja használni a Grimmerie-t. Tudja, hogy menekülnie kell a varázsló elől, és hogy ezentúl harcolnia kell ellene. Megpróbálja rávenni Glindát is, hogy menjen vele, de a lány inkább marad. Elphaba magával viszi a Grimmerie-t, és úgy sikerül megszöknie, hogy egy varázsige segítségével repülni kezd [Defying Gravity].

  Második felvonás:

  Évek teltek el Elphaba szökése óta. A róla terjesztett hazugságoknak köszönhetően országszerte úgy ismerik őt, mint az Átkozott Nyugati Boszorkányt [No One Mourns the Wicked - repríz]. Glinda, Madame Morrible és Fiyero, mint a varázsló hivatalnokai sajtótájékoztatót tartanak Glinda és Fiyero eljegyzése alkalmából [Thank Goodness]. Fiyero annak a csapatnak a vezetője, akiknek az a feladatuk, hogy megtalálják Elphabát, de kezd elege lenni ebből az egészből.
  Közben Nessa is éli a maga életét. Úgy próbálja maga mellett tartani Boq-ot, hogy megteszi a személyes szolgájává. Elphaba meglátogatja Nessát. Szeretne segíteni rajta, és egy varázsige segítségével eléri, hogy a húga tudjon járni. Boq kapva kap az alkalmon, hogy ennek örömére elhagyja, és Glinda után menjen. Nessa kétségbe esik, elveszi Elphabától a Grimmerie-t, és elvarázsolja Boq-ot, belőle lesz a Dorothy történetéből is ismert bádogember. Nessa ráébred, hogy milyen zsarnok vált belőle [The Wicked Witch Of The East], de ettől függetlenül az egész tettet Elphaba nyakába varrja.
  Ismét a Smaragdvárosban vagyunk, ahol Glinda és Fiyero eljegyzési bálja zajlik. Elphaba is megérkezik a kastélyba, hogy kiszabadítsa a szárnyas majmokat. Találkozik a varázslóval, aki megpróbálja megbékíteni, és felajánlja neki, hogy együtt helyre hozhatnának minden eddigi hibát [Wonderful]. És akkor Elphaba a majmok ketrecében meglátja egykori tanárát, Dillamond professzort, aki a bezárásnak köszönhetően teljesen visszafejlődött, és már nem tudott beszélni sem. Elphaba úgy dönt, hogy semmiképp nem tud együttműködni a varázslóval. Amikor szökni próbál, bejönnek az őrök, élükön Fiyeróval. Fiyero viszont ahelyett, hogy elfogná, vele megy. Glinda meggyűlöli Elphabát [I’m Not That Girl - repríz], és kitalál egy tervet egykori barátnője elfogására. Azt tervezik, hogy elterjesztik, hogy Nessarose bajban van, és amikor Elphaba a segítségére siet, elfogják. Madam Morrible viszont úgy gondolja, hogy valódi veszélybe kell sodorni Nessát, különben Elphabát nem sikerül megtéveszteni. Arra gondolnak, hogy az időjárás megváltoztatásával kellene elérni, hogy Nessa bajba kerüljön.
  Ezalatt Elphabáék Fiyero kastélyába indulnak [As Long As You’re Mine], de mielőtt még odaérnének, Elphaba segélykiáltást hall, és Nessához indul. Fura látomást lát egy repülő házról, és hatalmas robajt hall. A következő jelenetben Glindát láthatjuk, ki Nessa kastélyának romjai előtt áll, és útba igazítja Dorothyt,. (Az ő házát ragadta el a forgószél, amit Madame Morrible keltett, és ez volt az a ház, ami szétzúzta Nessa kastélyát, és megölte Elphaba húgát.) Elphaba összeomlik, amikor megérkezik, és megtudja, hogy meghalt a húga. Glindának lelkiismeret-furdalása van, és megpróbálja megvigasztalni, de hiába. Elphaba ráadásul azért is dühös rá, mert az egyetlen emléket, ami a húga után maradt (a díszes pár cipőt) Glinda odaadta Dorothynak. Megérkeznek Óz katonái is, és Elphaba rájön, hogy az egész csapda volt. Fiyero érkezik, hogy megmentse Elphabát. A lányka sikerül megszöknie, Fiyerót viszont elfogják.
  Elphaba Fiyero kastélyába megy, és mindenféle varázsigét mond azért, hogy megvédje Fiyero életét. Úgy érzi, hogy valóban átkozott boszorkány, mert minden, amivel segíteni akar, rosszra fordul [No Good Deed]. Közben Boq, és a történelemóráról ismert félős oroszlán vezetésével elindul egy csapat, hogy kiszabadítsa Dorothyt Elphaba fogságából [March of the Witch Hunters]. Glinda felelősségre vonja Madame Morrible-t Nessarose halála miatt. Morrible cinizmusa felháborítja Glindát, és a lány otthagyja Óz kastélyát.
  Elphaba közben már nem bírja elviselni Dorothy állandó sírását. Dorothy nem hajlandó visszaadni Nessa cipőjét. Közben megérkezik Glinda. Elphaba úgy érzi, hogy mivel ő csődöt mondott az Óz elleni harcban, Glindának kell befejeznie, amit ő elkezdett. Odaadja neki a Grimmerie-t, és megígérteti vele, hogy sosem fogja tisztára mosni a nevét. Végül a két barátnő elbúcsúzik egymástól [For Good]. Érkezik az Elphabára vadászó csapat. Elphaba elbújtatja Glindát egy függöny mögött, ezután árnyjátékként látjuk azt, amit Glinda is lát: Dorothy berohan, és egy vizes üveget dob Elphabára. (A legenda szerint így lehet elpusztítani.) Azt látjuk, hogy Elphaba összezsugorodik, majd teljesen eltűnik. Glinda előjön a rejtekhelyről. Elphaba után ott maradt a fekete kalap és egy zöld folyadékkal teli üveg. (Az, amivel az ismeretlen itatta anno Elphaba anyját.)
  Glinda elengedi Dorothyt és visszatér a varázsló kastélyába. Rájön, hogy a varázslónál is látott már ugyanolyan üveget, mint amilyen Elphabánál is volt. Megmondja a varázslónak, hogy Elphaba az ő lánya volt [A Sentimental Man - repríz]. Glinda azt a büntetést szabja ki a varázslóra, hogy el kell hagynia az országot, és haza kell kísérnie Dorothyt, Madame Morrible pedig börtönbe kerül. Ez után következik az a jelenet, amit az előadás elején láthattunk: Glinda bejelenti, hogy meghalt az Átkozott Nyugati Boszorkány [No One Mourns the Wicked – repríz]. A finálé alatt a színpad elején Fiyero kastélyát láthatjuk. Fiyero a kínzásokat Elphaba varázslatának köszönhetően túlélte ugyan, de szalmaemberré változott. Kinyit egy csapóajtót, amiből Elphaba bukkan elő épen és egészségesen. Ők is elhagyják az országot. Glinda pedig, mint a Jóságos Boszorkány, Óz földjének új vezetője, új, boldogabb korszakot nyit népe történelmében [Finale].


  Keletkezéstörténet

  Stephen Schwartz (Godspell, Pippin, The Baker’s Wife, Children Of Eden, The Prince of Egypt) Gregory Maguire könyvét dolgozta fel a musicalben (Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch Of The West). A szerző a könyvben Óz történetének az előzményeit képzeli el és írja le, méghozzá az Átkozott Nyugati Boszorkány szemszögéből.
  A Wickedet a Broadway-sorozat előtt San Franciscoban próbálták ki 2003 júniusában. A Broadwayn 2003 októberében kezdődtek a preview előadások a Gershwin Színházban, a premier napja október 30.


  Hangfelvételek

  Az eredeti Broadway-szereposztással készítették el a cd-t, ami 2005-ben Grammy-díjat kapott. Az előadásban szereplő dalok közül egyedül a ’Wicked Witch Of The East’ nincs rajta a felvételen.
  A cd szereposztása:
  Elphaba – Idina Menzel
  Glinda – Kristin Chenoweth
  Fiyero – Norbert Leo Butz
  Wizard – Joel Grey
  Madame Morrible – Carole Shelley
  Nessarose – Michelle Federer
  Boq - Christopher Fitzgerald
  Doctor Dillamond - William Youmans
  Dal-lista:
  1. No One Mourns the Wicked
  2. Dear Old Shiz
  3. The Wizard and I
  4. What Is This Feeling?
  5. Something Bad
  6. Dancing Through Life
  7. Popular
  8. I'm Not That Girl
  9. One Short Day
  10. A Sentimental Man
  11. Defying Gravity
  12. Thank Goodness
  13. Wonderful
  14. I'm Not That Girl (repríz)
  15. As Long as You're Mine
  16. No Good Deed
  17. March of the Witch Hunters
  18. For Good
  19. Finale


  Érdekességek

  Az eredeti Óz történetet is feldolgozták musical formájában. 1903-ban mutatták be a színpadi verziót, a film pedig Judy Garland főszereplésével készült el 1939-ben.

  Gregory Maguire és Stephen Schwartz egyaránt tisztelegnek az „elődök” előtt a műveikben. Maguire a boszorkányának a nevét az eredeti szerző nevéből (L. Frank Baum) rakta össze, így lett a hősnő neve Elphaba.
  Stephen Schwartz pedig az 1939-es film leghíresebb dalának (Over The Rainbow) első hét hangjából állította össze Elphaba ’Unlimited’-témáját (’Somewhere over the rainbow’ = ’Unlimited, my future’), természetesen a dallam más ritmikával és harmóniákkal szerepel a Wickedben, mint az Ózban.

  A műhely- (workshop) előadáson még nem volt szólódala Fiyerónak. Norbert Leo Butz beválogatása után döntöttek úgy, hogy írnak dalt Fiyerónak is. Los Angelesben még egy ’Which Way Is The Party?’ című dalt énekelt Fiyero, Schwartz a Broadway-premier előtt írta meg a ’Dancing Through Life’-ot.

  A Los Angeles-i előadásban Dillamond professzor az első felvonásban meghalt, és Galinda az ő temetésén változtatta meg a nevét. A Broadway-sorozat előtt kivették a darabból ezt a jelenetet, a névváltoztatás pedig másik jelentbe került át.

  Idina Menzel egy előző nap összeszedett sérülés miatt nem tudott játszani az utolsó Broadway-előadásán. A meghajlás után kijött elköszönni, de az előadást az understudy, Shoshana Bean játszotta végig, aki hivatalosan másnaptól vette át első szereposztásban Elphaba szerepét.

  Az eredeti londoni szereposztás Fiyerója, Adam Garcia már játszotta ezt a szerepet előzőleg, méghozzá a Wicked korai workshop-előadásaiban.
  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: