Musicalinfo.hu - Musicalek - Én, József Attila musical
 • Én, József Attila musical

  Akadnak olyan különös pillanatok az emberiség történetében, amikor zseni születik. 1905. április 11-e ilyen pillanat volt, ezen a napon született József Attila a költő, a géniusz. Méltatlanul rövid élete korántsem jelenti, hogy életműve befejezetlen maradt volna. Harminckét évét olyan teljességgel élte, mintha tudta volna, hogy neki csupán ennyi adatott.

  honlap:
  bemutató:
  cím:
  Én, József Attila musical
  szövegíró:
  Tóth Dávid Ágoston - József Attila
  zeneszerző:
  Vizy Márton
  2012. február 10-11-én debütál a Madách Színház új musicalje az Én, József Attila musical. Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston műve a Madách Musical Pályázat legjobb hét versenyműve között végzett, és az egyik legnagyobb magyar költő életének sorsdöntő epizódjait varázsolja színpadra.

  A darabról: Szlávik István díszletében, egy elhagyatott pályaudvar falai között játszódik a Szirtes Tamás és Szente Vajk által színpadra alkalmazott darab, a jelmeztervező Rományi Nóra, a koreográfus Tihanyi Ákos, a zenei vezető Kocsák Tibor.

  Az első felvonás Attila és első nagy szerelme, Vágó Márta története.
  József Attila (Nagy Sándor/Posta Viktor) meghívást kap a Vágó család otthonába, ahol megismerkedik a jókedvű, cserfes Mártával (Balla Eszter/Muri Enikő). Szerelmük kibontakozásával egyidejűleg Attila közel kerül az egyre nagyobb rétegeket megmozgató munkásmozgalomhoz, ami komoly ellenérzéseket vált ki Márta szüleiben. Attila azonban tartja magát elveihez, még akkor is, amikor barátja, Illyés Gyula (Barát Attila/Nagy Balázs) próbálja lebeszélni a radikális állásfoglalásról. Attila kapaszkodót keres szerelemben, barátságban, politikában, bárhol, ahol csak reményt lát erre. Márta apja, Vágó József (Pusztaszeri Kornél) elhatározza, hogy míg Attilát francia levelezőnek ajánlja barátai cégéhez, addig Mártát tanulmányi ösztöndíjjal egy évre Londonba küldi. A szerelmesek bíznak érzelmeikben és kitartásukban, de Márta rövid idő elteltével kihátrál a kapcsolatból, testben és lélekben magára hagyva a szeretet után vágyódó költőt. Attila egy levert munkástüntetés romjain összeroppan a rá nehezedő terhek súlya alatt.
  Az első felvonásban a Tiszta szívvel, a Tedd a kezed..., az Áldalak búval vígalommal, és a Nagyon fáj mellett többek között elhangzik a Kopogtatás nélkül című vers megzenésített változata, ami a zenés színpadokon évek óta remeklő Balla Eszter és a nemrégiben az év női hangjának választott Muri Enikő tolmácsolásában különleges színházi pillanatokat ígér.

  A második felvonás József Attila utolsó hónapjait, a költő belső küzdelmeit és betegségének elhatalmasodását mutatja meg.
  Attilát dr. Bak Róbert analitikus (Laklóth Aladár) kezeli, a költő azonban elhagyja a szanatóriumot, s a szerelem iránti vágyakozása testet ölt Kozmutza Flóra (Polyák Lilla/Krassy Renáta) személyében. Attila olthatatlan szerelembe esik, házasságot és új életet remél, váratlan összeomlása azonban falakat emel kettejük közé. Flórában már-már megszületik a gondolat, hogy Attilához köti az életét, de elbizonytalanítja őt Attila túlzó féltékenysége és Illyés Gyula tisztelettudó, de élénk közeledése. Attila újra és újra visszakerül a szanatóriumba, egyre rosszabb állapotban van. Démonjaival, saját lelkének bíráival küzd. Gyógykezelése befejeztével Balatonszárszóra viszik nővéreihez, de elhatározása ekkorra már megmásíthatatlan: véget vet az életének.

  József Attila gyönyörű versei Vizy Márton invenciózus zenéjével kelnek új életre a második felvonásban is, a Születésnapomra, a Rejtelmek, a Jön a vihar, vagy a Tudod, hogy nincs bocsánat mára már közkincsek, a fiatal szerző dallamai most mégis újra felöltöztetik a költő felejthetetlen sorait. A darab záró képsorai megrázóak: 1937 december 3-án József Attila, a XX. század legnagyobb magyar költője a balatonszárszói vasútállomáson egy induló vonat elé veti magát. -írja a Szinhaz.hu Az előadás egy fantasztikus szereposztással állítja színpadra a színház. Az előadásokra már elkezdték árulni a jegyeket is.

  Jegyárak: 900Ft, 1300Ft, 1500Ft, 2200Ft, 2500Ft, 2600Ft, 2800Ft 3300Ft, 3500Ft, 3800Ft, 4000Ft

  Jegyeidet online is megvásárolhatod! Online jegyvásárláshoz kattints ide!


  Szereposztás:
  József Attila: Nagy Sándor, Posta Victor
  Vágó Márta, a költő szerelme: Balla Eszter, Muri Enikő
  Kozmutza Flóra, a költő szerelme: Krassy Renáta, Polyák Lilla
  Illyés Gyula: Barát Attila, Nagy Balázs
  Vágó József: Pusztaszeri Kornél
  Vágó Józsefné: Dobos Judit
  Dr. Bak Róbert, analitikus: Laklóth Aladár
  Komor Bandi: Sándor Dávid
  Proletár vezér / Állomásfőnök: Barabás Kiss Zoltán
  Málházó /Sándor Kálmán / Tisztviselő: Imre Sebastian
  Ignotus Pál: Bereczky G. Zoltán
  Vasutas / Proletár: Németh Gábor
  Járókelő / Proletár: Kiss Ernő Zsolt
  Nővér: Wégner Judit
  Titkárnő: Baranyai Annamária

  Kreatív team:
  Díszlettervező: Szlávik István
  Jelmeztervező: Rományi Nóra
  Koreográfus: Tihanyi Ákos
  Zenei vezető: Erős Csaba és Kocsák Tibor
  Animáció: Vízvárdi András
  Hangszerelés: Szakos Krisztián
  Koreográfus asszisztens: Lippai Krisztina
  Korrepetitor: Axmann Péter
  A rendező munkatársa: Fellegi Réka
  Társrendező: Szente Vajk
  Rendező: Szirtes Tamás
  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: