Musicalinfo.hu - Musicalek - Billy Elliot • Billy Elliot

  Musical Billy Eliotról.

  honlap:
  bemutató:
  2005 West End
  cím:
  Billy Elliot
  szövegíró:
  Lee Hall
  zeneszerző:
  Sir Elton John
  A Billy Elliot musical az azonos című film adaptációjaként egy kisfiú történetéről mesél. A darab történelmi hátterét az 1984-85-ös észak-keleti angol bányászfelkelés adja: a nehéz családi körülmények között nevelkedő Billy titokban táncosnak tanul, hogy valóra váltsa álmait.
  Milyen érzés táncolni? Billy szavaival: „Nem igazán lehet megmagyarázni, mert nincsenek rá szavak, csak feltör belőled egy irányíthatatlan érzés, hirtelen elfelejted és magad mögött hagyod az énedet, de ugyanakkor teljessé válsz, amikor meghallod a zenét és csak hallgatod…hallgatod, majd hirtelen megsemmisülsz, hogy megérezhesd a változást, a mélyről fakadó, lobogó tüzet, melyet képtelen vagy elfojtani, és repülni kezdesz…repülsz mint egy madár…”
  Ezt az érzést nem tudja elfojtani a tizenegy éves Billy, amikor apja tiltásai ellenére boxedzés helyett a táncórákat választja. Tánctanárnője felfedezi benne a kivételes és ritka tehetséget, és a Royal Ballet társulatába küldi felvételizni. A happy end borítékolható, mégis több a Billy Elliot, mint egy szirupos „legkisebb királyfi” mese. Finom párhuzam húzódik a bányászok kilátástalan harca és Billy személyes sorsa között. A bányászok a megélhetéséért küzdenek a kormánnyal és munkaadóikkal, míg Billy, aki korán elveszítette édesanyját, kénytelen bányász apja és bátyja mélységes ellenérzéseivel megküzdeni, melyet a tánc ellen táplálnak. Hiszen milyen dolog az, hogy egy kisfiú táncot tanul? Egy férfi legyen férfi, erős, hogy kétkezi becsületes munkával eltarthassa majdan családját, a tánc nem illik a képbe: lányoknak való, felesleges pénz- és időpocsékolás. Billy helyzete és döntései metafora a korszak észak-keleti angol bányászainak szélsőséges helyzetére. Margaret Thatcher miniszterelnöksége megkérdőjelezte mindazt, amire Észak-Kelet Anglia büszke volt. Sztrájkjuk meghasonlást mutat: életük mindennapjainak értékei, vágyaik és álmaik válnak semmivé a fenyegető munkanélküliség terhe alatt, míg a kormány középosztálybeli sznobizmusa végigsöpör az országon.
  Ebbe a környezetbe helyezte bele Lee Hall író a történetet, ihletet saját gyermekkorából merítve. A történet először a filmvásznon elevenedett meg, ám rögtön a film bemutatóját követő fogadáson megfogalmazódott az alkotók fejében Billy meséjének színpadra állítása. A dalszövegeket a területen korábban járatlan szerző jegyzi, míg a zenét a legendás Elton John álmodta meg. A Billy Elliot 2005-ben mutatták be Londonban és azóta töretlen sikerrel játsszák rendszerint teltház előtt.
  Aki szereti a meseszerű történeteket, a fanyar angol humort, a látványos táncelemeket, az szeretni fogja ezt a musicalt is, hiszen kiváló dalok és dallamok, nagyszerű táncelemek és párbeszédek teszik felejthetetlen élménnyé a darabot. A szereplők kiejtése szándékosan északi akcentusú, így az angolul középfokon beszélőknek érdemes a történetet a musical megtekintése előtt filmen megismerni vagy a (nem bonyolult) dalszövegeket átolvasni (a musicalt a londoni Victoria Palace Theatre-ben nézhetjük meg, sajnos felirat nélkül).

  Forrás: Billy Elliot: The Musical book
  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: