Musicalinfo.hu - Musicalek - Tavasz ébredés - Spring Awakening
 • Tavasz ébredés - Spring Awakening

  A cselekmény szerint a fiatalok az álszent példát mutató felnőttek és a társadalom ellen lázadnak, de nem csupán azért, hogy bosszantásképp ellentmondjanak szüleiknek, hanem mert szívük, személyiségük diktálja így- azonban ....

  honlap:
  bemutató:
  2009. február 7
  cím:
  Tavasz ébredés - Spring Awakening
  szövegíró:
  Steven Sater Magyar szöveg: KERO® - Kerényi Miklós Gábor, Somogyi Szilárd
  zeneszerző:
  Duncan Sheik
  Bőven akadnak olyan musicalek, melyeket- és melyek alapjául szolgáló könyveket- nem kell bemutatni. Az eredeti címén Spring Awakening (Frühlings Erwachen)- magyarul A tavasz ébredése, a musical valamiért újrafordítva Tavaszébredésnek- is ezek közé tartozik, hiszen még ha nem is mindenkinek volt szerencséje Frank Wedekind azonos című drámájához, a történet nagyvonalakban ismert. Wedekind ezen művét 1890 ősze és 1891 tavasza között írta, de csak 1906-ban mutatták be. A történet felkavarta a közönséget, a kritikusok körében vita robbant ki az ifjonti életet érintő szexuális és személyiségi tabuk fejtése miatt. A cselekmény szerint a fiatalok az álszent példát mutató felnőttek és a társadalom ellen lázadnak, de nem csupán azért, hogy bosszantásképp ellentmondjanak szüleiknek, hanem mert szívük, személyiségük diktálja így- azonban minden vágyuk, amelynek ki kell törnie, torzzá fordul. Angolul 1917-ben mutatták be New Yorkban, a musical pedig 2006-ban állt színpadra és a Broadwayen 8 Tony-díjjal jutalmazták, köztük a Legjobb darab díját is kiérdemelte- de ezen kívül Grammy-díj, Drama Desk Awards, Drama League Awards és számos más díj büszke tulajdonosa, több kategóriában is. A darab több európai ország után hazánkba is elérkezett, elsőként birtokolva non-replika jogot, ami hatalmas kihívást jelent az Operett Színháznak és a Nyugati Teátrumnak is, ahol a darab Somogyi Szilárd rendezésében kerül színpadra.

  Az utóbbi idők legsikeresebb, 8 Tony-díjat nyert, irodalmi alapú amerikai musicalje az amerikai után a Pesti Broadway-n!

  A Budapesti Operettszínház évek, évadok óta jár a maga által kijelölt úton: értékes, történelmi vagy irodalmi alapú műveket mutat be. Nagyszerűen illeszkedik a sorba a világirodalom egyik igazi remekművének, Frank Wedekind A tavasz ébredése című darabjából írt nagysikerű amerikai rock musical, mely a 2007-es Tony-gálán az utóbbi idők legtöbb díját, összesen nyolcat kapott. A többi között a legjobb musicalnek járó elismerést is!

  A Duncan Sheik énekes-zeneszerző és Steven Sater szövegíró által jegyzett, egyszerre élénk és provokatív Tavaszébredés a fiatalok felnőtté válásának problémáiról szól: az első szerelem, az elfojtott érzelmek, a maradandó sebek kérdéskörét boncolgatja. Sheik és Sater dalai nagyszerűen világítanak rá a kamaszkori problémákra, az illékony ifjúságra, a heves fiatalkori szerelmekre, s a lázongó,megalkuvást nem tűrő kapcsolatra a felnőttek világával.

  A musical középpontjában a kitűnően tanuló Melchior, nyugtalan barátja, Moritz és a nővé érés határán álló fiatal lány, Wendla áll. S habár maga a mű a múltban játszódik, a zeneszámok, frissek, modernek, izgalmasak! A magyarországi premierre a londoni Westend-bemutatóval egy időben kerül sor.

  A Tavaszébredésben rengeteg új, fiatal tehetség mutatkozik be, a felnőttek szerepében pedig Bajcsay Mária és Szabó P. Szilveszter látható. A magyarországi premier egyébként rendhagyó, hiszen színházunk kapta meg elsőként a jogot, hogy a musicalt úgynevezett non-replika változatban mutassa be!

  A Budapesti Operettszínház és a Nyugati Teátrum közös produkciója

  Magyarországi jogkezelő: West End Theatre Agency

  A BUDAPESTI ELŐADÁS SZEREPOSZTÁSA

  Wendla
  Vágó Bernadett
  Viczina Dalma
  Török Anna

  Melchior
  Angler Balázs
  Kossuth Gergő
  Pásztor Ádám

  Moritz
  Horváth György
  Pirgel Dávid
  Mihálka György

  Ilse
  Baranyai Annamária
  Vágó Zsuzsi
  Réder Nóra

  Martha
  Moravszki Enikő
  Simon Boglárka
  Réder Nóra

  Otto
  Kádár Szabolcs
  Pásztor Ádám

  Georg
  Kocsis Dénes
  Mihálka György

  Hanschen
  Kocsis Dénes
  Pásztor Ádám

  Ernst
  Zádori Szilárd
  Mihálka György

  Anna
  Kiss Tünde
  Török Anna

  Thea
  Zalatnay Flóra Lili
  Török Anna

  Minden férfi
  Szabó P. Szilveszter

  Minden nő
  Bajcsay Mária

  Forrás: www.operett.hu
  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: