Musicalinfo.hu - Musicalek - Valahol Európában
 • Valahol Európában

  A második világháború végén játszódó történet hősei csavargó gyerekek,akiknek semmijük sincs,sokuknak soha nem is volt.A bandába verődött gyerekek egy romos kastélyban találnak menedéket ahol a híres karmester, Simon Péter is él...

  honlap:
  bemutató:
  cím:
  Valahol Európában
  szövegíró:
  Böhm György - Korcsmáros György - Horváth Péter - Nemes István
  zeneszerző:
  Dés László
  A második világháború végén játszódó történet hősei csavargó gyerekek,akiknek semmijük sincs,sokuknak soha nem is volt.A bandába verődött gyerekek egy romos kastélyban találnak menedéket ahol a híres karmester, Simon Péter is él.Először-mivel felnőtt,tehát ellenség,fel akarják akasztani, ám a zenész a gyerekek között hamarosan barátság szövődik, melyben Simon Péter emberi tulajdonságain túl a zene varázsának is nagy szerepe van.
  Amikor az ellenük hergelt falusiak megtámadják
  kastélyt,együtt védik meg a várat és közösen harcolnak a fogságba esett kölykök kiszabadításáért.Közben véget ér a
  világháború,és a karmester az ódon kastélyt hivatalosan is a gyerekek otthonává teszi.

  A Miskolci Nemzeti Színház szereposztása

  Hosszú CSENGERI ATTILA / KERESZTESI LÁSZLÓ / GREGOROVICS TAMÁS
  Ficsúr KERESZTESI LÁSZLÓ / ÚJHELYI ISTVÁN
  Éva SZEGŐ ADRIENN / VARGA ANDREA
  Kuksi NAGY BÚZA BENCE / GÖRCSÖS KRISZTIÁN
  Szeplős TÚRÓCZI CSABA / FÜREDER MÁRTON
  Csóró VERÉB TAMÁS / FEHÉR DÁNIEL
  Sutyi GAZDÓF DÁNIEL / VÍGH ZOLTÁN
  Professzor KISS MILÁN / MIKULECZ BENJÁMIN
  Pötyi HAJDÚ ADRIENN / SZABÓ STELLA
  Egyenruhás: HOMONAI ISTVÁN
  Leventeoktató D. DERECSKEI ZSOLT / OSVÁTH TIBOR
  Simon Péter SZATMÁRI GYÖRGY / KINCSES KÁROLY
  Tróger M. SZILÁGYI LAJOS


  Cselekmény:
  I. RÉSZ
  No. 1. PROLÓG
  (Felnőtt vegyes kórus)
  A háború sújtotta város lakói élelemért sorakoznak a légiriadó után. Esteledik. Egy erkélyen magányos kisfiú kuporog - Kuksi. Énekelve bíztatja magát: "Nem szabad félni!"


  NO. 2. KUKSI DALA
  1. JELENET

  A lebombázott Javítóintézet udvarán, a beomlott fal tövében heverő, tizennyolc év körüli fiú (Hosszú) magához térve azt hiszi, ő az egyetlen túlélője a támadásnak. A felfordult gulyáságyú alól kihúzza halottnak vélt társát. Életre pofozza. Ficsúr - Hosszúval egyidős gondozott - provokátornak véli a másikat, nem hiszi el neki, hogy a felügyelők is elpusztultak, így meg lehet szökni az intézetből. Kis híján összeverekednek, amikor megpillantják a beomlott kerítés romjai alól kilógó emberi lábat. A lábon a gyűlölt felügyelők főnökének cipője. Ficsúr megpróbálja megszerezni a cipőt, ám a láb megmozdul. Szeplős (a másik kettőnél néhány évvel fiatalabb kölyök) elővackolódik a romok alól - ő viseli a cipőt. Ficsúr elveszi tőle a cipőt, Hosszú legombolja róla a télikabátot. A méltatlankodó kölyök cigarettára gyújtana - a másik kettő a cigarettáját is elveszi, végül közösen szívják el a csikket.


  NO. 3. A STAUB (Tercett)
  A szám után mindhárman kimásznak a beomlott falon - a "szabadság" felé.

  2. JELENET

  NO. 4. - A MENET (Zenekari szám)
  Az első jelenetben látott utcán négy fegyveres összetereli a lakosok egy "kitüntetett" csoportját - köztük van Kuksi is, a szüleivel. A gyerek apja az egyik fegyveresre támad, hogy a többi felnőtt a felfordulást kihasználva kimenthesse a gyereket halálra szánt csoportból. A férfit tarkón lövik, Kuksit azonban sikerül a többieknek egy lámpaoszlopra menekíteni. A fegyveresek kihajtják a színről az összeterelt embereket. Hosszú, Ficsúr és Szeplős erre menekülnek. Hosszú leemeli a lámpaoszlopról a reszkető Kuksit. A halálra rémült kisfiú kutyaként követi. Négyen mennek tovább.


  NO. 4/A . - LEVENTE-DAL

  3. JELENET
  Egy találatot kapott villa épen maradt nappalijának bedeszkázott ablakát kívülről betörik. Hosszú és Ficsúr másznak be. Ficsúr faggatni próbálja Hosszút, minek cipelik magukkal a másik kettőt, mi ebben az üzlet? Hosszú kitér a válasz elől, maga sem tudja, miért segít a kisebbeknek a menekülésben. Ficsúr nem hisz neki, kis híján ismét összeverekednek. Hosszú az alagsorba indul, hogy megkeresse a konyhát. Ficsúr beszólítja Szeplőst és Kuksit, azok is bemásznak az ablakon. Használható tárgyak után kutatva három idegen, félelemtől reszkető gyerekre bukkannak az asztal alatt. Ficsúr kifaggatja őket, hogy kerültek ide. Professzor és Pötyi (testvérek) alig értenek magyarul. Csóró, a kültelki kiskamasz, útközben csapódott hozzájuk, együtt másztak be a pinceablakon. A kölyökkel való vesződést megelégelve, Ficsúr magára hagyja gyereket, felfelé indul egy lépcsőn, és eltűnik a galérián egy ajtó mögött. A kicsik azt hiszik, mind a két nagyfiú magára hagyta őket. Félelmükben énekelni kezdenek.


  NO. 5. GYEREKJÁTÉK (Quintett)
  A szám végén idegen, fegyveres férfi érkezik a lakásba. El akarja verni a "koszos kis betörőket", ám az alagsorból éppen akkor érkező Hosszú megakadályozza ezt. A férfi fegyvert ránt. Ekkor lép ki odafönt, a galéria ajtaján a nőnek öltözött Ficsúr. Hosszú "művésznőnek" szólítja, kérve, hogy "igazolja", ők vendégségbe érkeztek a "művésznőhöz". Ficsúr belemegy a játékba, egy erotikus kuplét énekel a megzavarodott férfinak.


  NO. 6. FICSÚR DALA
  Szám közben a gyerekek megkötözik a férfit, elveszik a fegyverét, elmenekülnek.

  4. JELENET
  A gáton két rongyos kölyökcsapat tűnik fel. A Hosszú vezette társaságban az eddig megismert kölykökön kívül féltucat másik gyerek vánszorog a másik csapat - idegen. Összecsap a két banda. Hosszú maga alá gyűri az idegenek vezérét, Suhancot. Verekedés közben észreveszi, hogy az ismeretlen Suhanc lány. Az összecsapásnak az őrszem füttye vet véget - magányosan kerekező, triciklis Tróger tűnik fel a gát mellett vezető úton. A két csapat közösen fosztja ki az idegent. A sikeren felbuzdulva úgy határoznak, együtt mennek tovább.


  NO. 7. VÁNDORLÁS-DAL (Gyerekek kórusa)

  5. JELENET
  A folyóparton éjszakázó kölykök már mind alszanak, csak Hosszú és Suhanc vannak ébren. Hosszú közeledni próbál a fiúnak öltözött lányhoz, de Éva durván, indulatosan hárítja el a közeledést. Hosszú értetlenül figyeli a lányt. Éva dalban válaszol.


  NO. 8. ÉVA DALA

  6. JELENET
  Éjszaka. A kölyökbanda kifosztott néhány útmenti házat, menekülés közben felgyújtottak egy istállót. Az álmukból felriadó falusiak kapkodva oltják a tüzet.


  NO. 9. A TŰZ (Kórus)
  A tűzoltás zűrzavarában egy ismeretlen Egyenruhás érkezik társával a faluba. A falusiak egykori társukra ismernek benne, évekkel ezelőtt hagyta el a falut, hogy a "Ügy" szolgálatába álljon. Most azért jött vissza, hogy a falusiak "segítségére legyen". Fegyvereket oszt, "polgárőrséget" szervez. A felfegyverzett falusiak harcba indulnak az Egyenruhás vezetésével - a "Fosztogató gyerekhordák" ellen.


  NO. 10. VÉDJÜK MEG A HAZÁT! (Kórus)

  7. JELENET
  A gyerekcsapat egy zsák fagyott krumplit talál a senkiföldjén, egy pléhkrisztus feszülete alatt. A krumplira rohanó, kiéhezett rongyosokra lőni kezdenek az elrejtőzött falusiak. Egy gyerek elesik, a többiek elmenekülnek. Az Egyenruhás úgy véli, csak a közeli domb alá futhattak - arra vezeti a felfegyverzett falusiakat. A gyerekek - Hosszú nyomában - visszaóvakodnak elesett társukért. Döbbenten állnak a halott kisfiú körül. Hosszút kérdik, mit tegyenek. Hosszú most érti meg végképp, hogy akarva akaratlan, de ő lett a gyerekhorda vezére. Döntenie kell: Ficsúr tanácsára hallgatva menekül tovább, vagy a fiúnak öltözött Suhanc kimondatlan elvárásának eleget téve vállalja a sors által ráosztott felelősséget


  NO. 11. HALOTTI ÉNEK - FOHÁSZ

  I. felvonás finálé

  II. RÉSZ

  ELŐJÁTÉK
  A gyerekcsapat - Hosszú vezetésével - a romos vár falai alá érkezik. Hosszú kijelöl három felderítőt : Csóró, Szeplős, és Suhanc korábbi alvezére, Sutyi belopódznak a várba.


  1. JELENET
  A három felderítő ismeretlen öregemberre bukkan a vár egyik lakhatóvá tett helyiségében. Az álmából felriadó öreg zenész (Simon Péter) láttán a "felderítők" elmenekülnének, ám Csóró lába alatt beszakad a padlódeszka, nem tud a társai után rohanni. Nem válaszol Simon Péter kérdéseire. Az udvaron idegen férfihang kiált: "Itt bujkáltok, koszos kis csibészek?" Simon elbújtatja a halálra rémült gyereket. Az Egyenruhás és társa lépnek a helyiségbe. Az Egyenruhás gunyoros udvariassággal faggatja az idős zenészt, nem látott-e idegeneket a környéken. Simon nem árulja el a gyerekeket. Az Egyenruhás átad neki egy puskát, védelmet és segítséget ajánl Simonnak a kölcsönös együttműködés reményében. Simon Péter visszautasítja a "segítséget". Az Egyenruhás és társa távoznak. "Találkozunk még!" - búcsúznak fenyegetően. Simon előhívná az elbújtatott kölyköt, ám az megszökött közben. A magára maradó öregember leüt néhány hangot a háború elöl idemenekített, rozzant zongoráján, énekelni kezd.


  NO. 12. VALAHOL EURÓPÁBAN

  2. JELENET
  A várat (és Simont) lerohanja a kölyökbanda. Felszabadultan tombolnak.

  NO. 13. ORGIA (Gyerekek)
  A kölykök Szeplős ötletétől vezetve, Ficsúr hathatós közreműködésével - fel akarják akasztani Simont egy gerendára. Hosszú és Suhanc megakadályozza a lincselést. Hintaszékébe kötözik az öreget, hogy másnap döntsenek a sorsa felől. Hosszú Kuksit bízza meg az öreg őrzésével. A gyerekek aludni térnek - végre fedél van a fejük fölött. Hosszú és Suhanc a várudvaron a jövőről beszélgetve megvallják egymás iránt érzett szerelmüket.


  NO. 14. SZERELMI KETTŐS
  Ezalatt odabent Kuksi megszabadítja az öreget a kötelékeitől, Simon megszökik a kastélyból.

  3. JELENET
  Hosszú csak hajnalban fedezi fel, hogy eltűnt az öreg. Azt hiszik, Simon azért szökött meg, hogy feladja őket. Hosszú gyereket küld a faluba, kémleljék ki, a falusiak mire készülnek. Ficsúr azt gondolja, Hosszú azért küldi éppen őt, mert azt hiszi, el fogják kapni, mégis vállalja a felderítést. Csóróval és Professzorral a faluba indul. Hosszú büntetésből a zongorába zárja Kuksit, amiért hagyta megszökni az öreget. Amint a kisfiúra rácsukják a zongora fedelét, megjön Simon Péter. Élelmet hozott a faluból a gyerekeknek. A zabáló kölyköknek Simon a zenéről beszél.


  NO. 15. A ZENE (Simon és a gyerekek)
  A szám végére Ficsúr visszaér a faluból - egyedül jön. Két felderítőtársát elfogták odalent. Hosszú - Simon Péter példájából erőt merítve - úgy dönt, lemegy a faluba, hogy kiszabadítsa a fogságba került gyerekeket. A kölyökcsapat, megértve a döntés erkölcsi jelentőségét, önként ajánlkozik: ők is Hosszúval tartanak. Végül négyen mennek: Hosszú, Szeplős, Sutyi és Ficsúr, aki megkapja Hosszútól ezt a "javítási" lehetőséget.


  4. JELENET
  A faluban, a valamikori iskola benzinraktárként szolgáló helyiségében az Egyenruhás az elfogott Professzort és Csórót faggatja. A vallatás eredménytelen. A két fiú nem árulja el, hogy a többiek a kastélyban bujkálnak. Az Egyenruhás éppen bezárja őket, amikor Hosszú megjelenik. Azt mondja, elfogott négy csavargót, és betereli négy megkötözött társát a helyiségbe. Az Egyenruhás lépre megy, belép velük az ajtó mögé, ahová a másik két kölyköt zárta. Pár másodperc múlva az ajtó mögül kilép a hét fiú - az Egyenruhásra zárják azt ajtót, elmenekülnek.


  5. JELENET
  A kastélyban ezalatt a gyerekek Simon Péterrel a jövőről beszélgetnek. Suhanc elszólja magát: őt a szülei operaénekesnőnek szánták. Most derül csak ki mindenki számára, hogy Suhanc - lány. Igazából Évának hívják.


  NO. 16. MI LESZEK, HA NAGY LESZEK? (Gyerekek - revü)
  A szám után Simon ismét elmegy, megígérve, hamarosan viszontlátják.

  6. JELENET
  Hosszú megérkezik a kiszabadított gyerekekkel, nagy az öröm, amíg Éva el nem mondja: megint elment az öreg. Ficsúr, aki nehezen tud napirendre térni a tény fölött, hogy Suhanc lány, és hogy Hosszúhoz tartozik, bántó megjegyzést tesz a lányra. Hosszú megüti. Verekedni kezdenek, életre-halálra. Hosszú kerekedik felül. A verekedésnek Éva vet véget, megvédve így Ficsúr életét A gyerekcsapat felkészül a várható ostromra.


  NO. 17. HOSSZÚ DALA
  A falusiak beveszik a várat, elfogják a gyerekeket. Az ostrom közben eldördül néhány fegyver.

  7. JELENET
  Az udvaron összeterelt gyerekeket az Egyenruhás faggatja. A kihallgatás közben megérkezik Simon Péter, aki kastély tulajdonjogát hivatalosan átíratta a gyerekekre, megmutatja a hivatalos iratot az Egyenruhásnak "a rend és a törvény őrének". Ekkor tűnik fel Éva, karjában a meglőtt Kuksival. A kisfiú halálán van. Az ártatlan, haldokló kisfiú látványától megrendült falusiak Simon Péter vezetésével elkergetik az Egyenruhást. "Visszajövök!" - ígéri az. Kuksi meghal Éva karjai közt.


  NO. 18. KUKSI HALÁLA (ÉVA)
  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: