Musicalinfo.hu - Musicalek - Menyasszonytánc
 • Menyasszonytánc

  A történet egy erdélyi román-magyar-zsidó településen játszódik. Bárány András - a módos gazda fia - éppen legénybúcsút tart, házasságra készül a szegény, de igen szemrevaló Patkós Rózsival. Ám ...

  honlap:
  bemutató:
  2006. március 17. és 18.
  cím:
  Menyasszonytánc
  szövegíró:
  Kállai István, Böhm György, Miklós Tibor
  zeneszerző:
  Jávori Ferenc Fegya
  A világ első klezmer-musicalje - Indig Ottó Torockói menyasszony című színműve nyomán - a Budapesti Operettszínházban!

  A történet egy erdélyi román-magyar-zsidó településen játszódik. Bárány András - a módos gazda fia - éppen legénybúcsút tart, házasságra készül a szegény, de igen szemrevaló Patkós Rózsival. Ez a legénybúcsú kissé elhúzódik, ugyanis, mint kiderül, Rózsi nem rendelkezik az esketéshez szükséges papírokkal. Miután szülei meghaltak, se ház, se pénz, se a lányra vonatkozó papír - születési okirat vagy keresztlevél - nem maradt utánuk. A lány az uradalomban dolgozik, és ott is lakik. Cosma jegyző - Majzikné tanácsára, aki mindent tud, ami az utóbbi 50 esztendőben itt a településen történt - a Kolozsvári Gyermekmenhelyhez fordul információért. A menhely válaszából kiderül: Rózsi valóban nem a Patkósék lánya, csupán örökbe fogadták, s sajátjukként nevelték fel. Az igazi apa, néhai Blum Salamon malomtulajdonos, az anya pedig a megejtett mindenes Weisz Regina, aki a szülés után hamarosan elhunyt. A "bűnjelet" titokban adták be az otthonba.

  Tehát kiderül, hogy az eddig kereszténynek hitt Rózsi, tulajdonképpen zsidó! Amiről fogalma sincs, hogy micsoda! Hiszen eddig hithű katolikusként járt a templomba, gyónt és áldozott, s ha valami problémája volt, Szent Antalhoz fordult segítségért. Bárány András összeroppan a szörnyű fordulat hatására. Nem elég, hogy a menyasszonya lelenc, ráadásul még Blum lány is?! Úgy érzi, el kell tűnnie, el kell menekülnie a világból. Apja tiltakozása ellenére önként jelentkezik katonának.

  Rózsi hiába védekezik azzal, hogy "Nem mindenki olyan szerencsés, hogy oda szülessen, ahová szeretne!", eddigi környezete, ismerősei, barátnői is kitaszítják. A kétségbeesett Rózsit a helység zsidó kocsmárosa, a filozofikus hajlamú Herskovics bácsi veszi védőszárnyai alá. Otthont nyújt neki és - a maga módján - tanítani kezdi új hitére.

  Blum Salamon felesége először felháborodik, mikor kiderül elhunyt férje csapodársága, majd kíváncsi lesz Rózsira. Mindig is gyermeket szeretett volna, és ez a törvénytelen perszóna mégis csak Blum-ivadék... Mellesleg Blumnénak valamikor Herskovics is udvarolt, de az asszony - ki tudja miért? - mégis csak a gazdag malomtulajdonost választotta. Blumnénak megtetszik Rózsi, és a lányaként szeretné nevelni, magával vinné a jómódba, a zsidó közösségbe. Csakhogy ott sem fogadják el, onnan is elüldözik a szerintük nem közéjük való, "lényegében még keresztény" teremtést...

  Rózsi
  SIMÉNFALVY ÁGOTA
  KÉKKOVÁCS MARA
  GYŐRFI ANNA

  András
  MÉSZÁROS ÁRPÁD ZSOLT
  GYÖRGY RÓZSA SÁNDOR

  Herskovics
  MIKÓ ISTVÁN
  MELIS GÁBOR

  Jonel
  SZABÓ P. SZILVESZTER
  IMRE SEBASTIAN

  Majzikné
  LEHOCZKY ZSUZSA

  Blumné
  MOLNÁR PIROSKA
  FELFÖLDI ANIKÓ

  Bárány
  DÉZSY SZABÓ GÁBOR

  Sára
  MEDNYÁNSZKY ÁGI

  Lenke
  PAPADIMITRIU ATHINA

  Blanka
  KOVÁCS ZSUZSA

  Rabbi
  JANTYIK CSABA
  PÁLFALVY ATTILA
  KONKOLY BALÁZS

  Pap
  FARAGÓ ANDRÁS

  Cosma
  MARIK PÉTER
  BALOGH BODOR ATTILA

  Janka
  SZENDY SZILVI
  BÓDI BARBARA

  Dávid
  KERÉNYI MIKLÓS MÁTÉ
  MIKOLA GERGŐ

  Tanító
  FILA BALÁZS

  Blum
  BENKÓCZY ZOLTÁN

  Gáspár
  PELLER KÁROLY
  KALMÁR GERGELY

  Terus
  DÉNES JUDIT

  Sanyika
  OLÁH TIBOR

  Anya
  ARÁNYI ADRIENN

  Tizedes
  PÉTER RICHÁRD

  Forrás: www.operett.hu
  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: