Musicalinfo.hu - Kiállítják a Hair musical eredeti plakátját!
 • Kiállítják a Hair musical eredeti plakátját!

  San Franciscótól Woodstockig - Az amerikai rockplakát aranykora 1965-1971 címmel nyílik kiállítás mintegy 200 eredeti plakátból és rocklegendák tárgyaiból Budapesten, a Kogart Házban. A tárlat Európában elsőként Magyarországon látható.

  A pénteki sajtóbejárás előtt Simonyi András egykori diplomata, a kiállítás vezető kurátora elmondta az MTI-nek, hogy régi álma válik valóra ezzel a különleges bemutatóval, mert még washingtoni nagykövetként szerette volna a clevelandi rock and roll halhatatlanok csarnoka segítségével ezt a tárlatot megszervezni, de az akkor nem sikerült. Tavaly Denverben látott egy rockposzter-kiállítást, akkor jött az ötlet, hogy hozzák Budapestre a plakátokat és egészítsék ki az anyagot rocktörténeti tárgyakkal.

  A Kogart Ház nyitott volt az elképzelésre, így négy amerikai magángyűjtő, a Denveri Művészeti Múzeum, valamint a clevelandi rockmúzeum anyagából állították össze a 150 posztert és mintegy 200 személyes tárgyat magában foglaló kiállítást.

  A tárlattal az volt a cél, hogy bemutassák a brit és az amerikai rockzene legtermékenyebb, 1965 és 1971 közötti időszakát, amelyet aranykornak is neveznek. Emellett megjelenik a proteszt mozgalom az emberi jogokért, a vietnami háború ellen, vele együtt a zene és a plakátok is.

  San Francisco volt a kezdet, ehhez a zenéhez kapcsolódnak a pszichedelikus plakátok, de látható John Lennon és Yoko Ono aláírásával háborúellenes békeplakát Love and Peace, if you want it! címmel, valamint a Hair című musical eredeti plakátja. Jimi Hendrixnek nemcsak egy sötét ciklámen bársonyzakóját állították ki, hanem az Angel című szám kézzel írt szövege is látható egy szakadt füzetlapon. Bemutatják Bob Dylan egyik gitárját, a fiatalon elhunyt Buddy Holly édesanyjának írt levelét és Janis Joplin dedikált fotóját is.

  Ahogy Simonyi András felidézte, Kaliforniában, Montereyben rendezték az első szabadtéri rockfesztivált még Woodstock előtt, a nagy esőben a plakátok 99 százaléka megsemmisült, de maradt három-négy darab és az egyik most itt van Budapesten.

  A tárlat a rock történelmén kívül a korszak dizájnját is bemutatja. Öt-nyolc képzőművész az akkori korszak meghatározó plakátjait készítette el szecessziós stílusban.

  "A rockkiállítás 1967-tel, "a szerelem nyarával" kezdődik San Franciscóban és minden tárgya fontos üzenet, mert megmutatja, hogy mit jelentett Kelet-Európának és Magyarországnak a rockzene a 60-as, 70-es években, összekapcsolt bennünket a világgal" - hangsúlyozta Simonyi András.

  A clevelandi rockmúzeum kurátora, Howard Kramer személyesen segít a Kogart Ház kiállításának megrendezésében és a pénteki bejáráson részt vett két denveri magángyűjtő, David Tippit és Paul Harbaugh is. A kiállítás anyagából 180 oldalas, magyar-angol nyelvű katalógus készült a téma hat szakértőjének tanulmányával és sok-sok reprodukcióval. A rocktörténeti tárlat szombattól december végéig tart nyitva.  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: MTI / Call
  Dátum: 2011.09.28.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: