Ezek lesznek a 2023/2024-es évadban a Békéscsabai Jókai Színház bemutatói!

2023.05.05 kovacsad

Ezek lesznek a 2023/2024-es évadban a Békéscsabai Jókai Színház bemutatói!

Négy-négy felnőtt nagyszínpadi- és gyerekdarabot, és két-két kamara- és stúdiószínházas előadást tervez a 2023/2024-es évadban a Békéscsabai Jókai Színház - közölte csütörtökön az MTI-vel Seregi Zoltán igazgató.

Elmondta, a "Magyar évad Shakespeare kíséretében" mottót adta a jövő évadnak. Fő célkitűzése évek óta az, hogy klasszikusnak számító és kortárs magyar szerzők műveit játsszák, "akár olyanokat is, amelyek nem direkt drámának íródtak, mert fantasztikus a magyar irodalom".
    
Wass Albert Elvásik a veres csillag Kiss József rendezésében ilyen dramatizált mű lesz a Sík Ferenc Kamaraszínházban az évad nyitányaként, várhatóan szeptember végén.
    
Emellett mindig szerepel egy "nagy klasszikus" mű a repertoáron, ez most William Shakespeare Macbeth című drámája lesz, amelyet a nagyszínpadon visz színre Pataki András rendező a tervek szerint januárban.
    
Seregi Zoltán elmondta, a bemutatók időpontjait azért merik csak "óvatosan tervezni", mert előbb a koronavírus-járvány, majd az energiaválság miatt az önkormányzat által elrendelt három hónapos kényszerszünet miatt kellett újratervezni az évadokat. Idén Agatha Christie Gyilkosság meghirdetve című krimijét - amelyben ismét visszatér Felkai Eszter színművész - kellett "áttenni" a következő évadra, szeptember elejére.
    
A nagyszínpadon az új évad első felnőtt bemutatóját, a Legénybúcsút Szente Vajk rendezi. Februárra, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulójára, a békéscsabai Munkácsy-negyed tervezett átadójára időzítik a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt, amelyet Koltay Gábor rendez. Seregi Zoltán elmondta, a József Attila színházban korábban bemutatott darabot átdolgozzák, a művész békéscsabai éveire jobban fókuszálnak majd.
    
A nagyszínpadon Hunyady Sándor A három sárkány, avagy a három nagynéni című színművével zárják a bemutatókat májusban.
    
A kamaraszínházban a Wass Albert mű mellett Tege Antal rendezésében Móricz Zsigmond Szerelem című, egyfelvonásos műveiből készült "csokrot" viszik színre márciusban. A stúdiószínházban pedig a "speciális rétegigényeket" kielégítő darabok kedvelőit várják a Love.hu vígjátékkal és a Zalán Tibor által Neil Simon stílusában írt Negédes négyessel.
    
A fiatalokat négy előadás várja. A magyar kultúra napján Czitor Attila rendezésében Mezőberényben bemutatott Németh László-féle történelmi dráma, a Petőfi Mezőberényben bekerül a bérletes előadások közé. A színházigazgató rendezi Weöres Sándor Holdbéli csónakos című zenés mesejátékát. Bozsó József viszi színre saját darabját, a Mátyás és a mesekirályt, amely szintén zenés játék lesz; Halasi Imre pedig Jókai Mór A bolondok grófja című vígjátékát rendezi.
    
Novemberben is főként a fiatalabb korosztályt várják a teátrumba, a Lázár Ervin-programban a harmadik osztályosoknak az Árgyélus királyfit, az ötödikeseknek pedig az Ördögölő Józsiást játsszák majd.

Az igazgató az MTI kérdésére válaszolva elmondta, bár már nem kell osztozniuk a kamaraszínházon az önálló épületbe költöző Békéscsabai Napsugár Bábszínházzal, a jövő évadot még "próbának" tekinti, szeretné megnézni, milyen, ha nem kell nagyon "besűríteni" egy-egy darab játszási időszakát. De ha a társulat épp nem dolgozó tagjai szeretnének egy plusz darabot színre vinni, arra is lehetőség nyílik ezentúl; ahogyan a stúdiószínházba tervezett darabok ide hozatalára, vagy vendégelőadások meghívására is - közölte.

A következő évadban is helyet ad a színház a Mindentudás Színházi Egyeteme előadásainak, a Bárka folyóirat irodalmi estjeinek, az Ádámok és Évák ünnepének, továbbá a költészet napján a 24 órás versfolyamnak - mondta Seregi Zoltán.
    
A bérletek megújítása május 18-tól június 9-ig tart; az új bérleteket június 12-től árusítják. 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
AJÁNLÓ
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - Musicalinfo.hu 2006-2024