Bukarestben vetítik a Dolhai Attila musicaljéből készült filmet!

2022.11.21 kovacsad

Bukarestben vetítik a Dolhai Attila musicaljéből készült filmet!

Bukarestben vetítik a Dolhai Attila musicaljéből készült filmet!

A magyar filmtermés legújabb alkotásait vetítik a 16. Bukaresti Magyar Filmhéten, amely november 20. és 27. között lesz a román fővárosban - közölte szerdán a szervező Liszt Intézet bukaresti központja.

A Filmhét egy mozipremierrel kezdődik, A játszmával Fazakas Péter rendezésében, amelynek előzményét, A vizsgát 2012-ben láthatta a bukaresti közönség. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja keretében készült két alkotást is vetítenek: a Legjobb tudomásom szerint című filmet Lőrincz Nándor és Nagy Bálint rendezésében, valamint a Kilakoltatást Fazekas Máté rendezésében.     

A Filmhéten bemutatják Bergendy Péter Post Mortemjét, Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című első nagyjátékfilmjét is. A Bukaresti Magyar Filmhét programjában rendszeresen helyet kaptak a Magyar Filmarchívum digitalizációs programjában felújított filmek, az idén Szomjas György Könnyű testi sértés című dokumentarista stílusban készült drámáját vetítik.     

A Filmhét utolsó napján két vígjátékot mutatnak be, a fantasy elemekkel dúsított, Rohonyi Gábor és Vékes Csaba rendezte Szia, Életem!, valamint Tiszeker Dániel Nagykarácsony című romantikus vígjátékát.     

A fiatal nézőknek szól elsősorban A kuflik és az Akármi című rajzfilm, amelyet Jurik Kristóf rendezett. Lesz kisjátékfilmes összeállítás is, amelybe tartalmilag elütő filmeket válogattak a szervezők. Megtekinthető Engelman Péter Háromszög című filmje, a Magyari Zsolt és Benkő Claudia rendezőpáros 1939 című detektívtörténete, Karácsony Péter Lesen című erdei thrillere, valamint Szabó Márton István Klíma című filmje.     

A Filmhét dokumentumfilmes programjában lesz két erdélyi témájú alkotás: a Vargyasi Levente és T. Bányai Péter alkotópáros Keserédes, valamint Csibi László A szocializmus hátsó bejárata című filmje. Szintén a dokumentumfilmes összeállításban lesz látható a Borsody István rendezte Párizs szeme - Brassai című film, valamint Pálinkás Norbert Katinka című alkotása.     

A fesztivál nulladik napján bemutatják a Nagylátószög - 120 éves a magyar film című kiállítást, majd levetítik az Iványi Marcell rendezte Örök hűség című musicalt.     

A Filmhéten születésének 150. évfordulója alkalmából megemlékeznek a kolozsvári filmgyártás atyjáról, Janovics Jenőről, akiről két új kötet készült: a magyar nyelvű Janovics Jenő pályaképe. Egy élet a magyar kultúra szolgálatában: a színpadtól a mozivászonig című hiánypótló monográfia, valamint a román nyelvű Janovics. Cineast in generatia 1900 című egyetemi jegyzetet, amelynek szerzője Delia Enyedi, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem film és média szakának oktatója. 

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


Neked ajánljuk
AJÁNLÓ
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - Musicalinfo.hu 2006-2023