A Pál utcai fiúk musical 300. előadása novemberben lesz a Vígszínházban!

2021.11.03 Kovács Gergely

A Pál utcai fiúk musical 300. előadása novemberben lesz a Vígszínházban!

A 300. előadás egyben a musical 5. születésnapja is lesz majd. A musicalt a bemutató óta számtalan színház bemutatta és a premier óta teltházzal fut a színházban.

A Pál utcai fiúk november 5-én a háromszázadik előadásán túl, bemutatójának ötödik évfordulóját is ünnepli.

Molnár Ferenc nagy hatású ifjúsági regényéből Grecsó Krisztián átiratában, Dés László és Geszti Péter zeneszerzeményeivel, Marton László rendezésében született zajos sikerű előadás. Az éveken keresztül folyamatos teltházzal játszott produkció számtalan fiatallal ismertette és szerette meg a színházat. A grund, az einstandolás, a vörösingesek és a Pál utcaik harca, a kis Nemecsek szívbemarkoló története azóta sok felnőtt és gyermek közös színházi élménye lett.

A 300. előadásra számtalan meglepetéssel készülnek a színházban.

 

Öt éve, 2016. november 5-én mutatták be a Vígszínházban A Pál utcai fiúk című előadást, ami azóta is folyamatosan telt házzal megy. „Az történt velünk, az egész alkotó csapattal, hogy mi Pál utcaiak lettünk. Azok voltunk munka közben, miközben született a darab, késő este a családdal, reggel otthon, sőt, betegen, a kórházban is, és persze azok voltunk a zsöllyében várva, hogy életre keljenek az első jelenetek. Nincs itt titok, nincs semmi. Pál utcainak kell lenni és kész” – meséli Grecsó Krisztián, a darab írója. 

Molnár Ferenc regénye a magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, mely a felnőtteket és a fiatalokat egyarát megérinti. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti betétdalában is éneklik a szereplők. A siker titka Geszti Péter szerint: „Részben Molnár Ferenc gyermekpszichológiai telitalálatai, a minden gyerek számára ismerős karakterek és helyzetek, amelyek minden generáció gyerekkorában léteznek. A lesajnált és kihasznált kisfiú, Nemecsek felmagasztosulása, az okos Boka nagyszerűsége, a felnőtteket utánzó gittegylet nevetségessége könnyű azonosulást teremt, és szívszaggatóan mutat rá, milyen fontosak az eszmények, épp azért, mert a saját szüleik és tanáraik is el-elvesznek a mai zűrzavaros világban. Mindez pedig úgy kel életre az előadásban, hogy nem marad poros és avítt tanmese száz évvel ezelőttről. A dalok, a koreográfia, a színpadi megoldások maivá és élővé teszik a történetet. A titok ott van Marton László okos és letisztult rendezésében, a szereplő színész srácok odaadó játékában, mindabban, amit az egész stáb jól összerakott, szövegkönyvtől a jelmezekig, díszletektől a dalokig. És van még egy titok: a társadalom iszonyú éhsége a tisztaságra, a barátságra, a tiszta eszményekre, mindarra, amiről a mű szólni tud.”

Dés László, a darab zeneszerzője sok színházi sikert megélt már, de azt mondja, ilyet még sosem. „A közönség az előadás végén szinte minden alkalommal állva énekeli a szereplőkkel a finálé dalát, és szűnni nem akaró tapssal köszönti a szereplőket. Minden előadás egy ünnep, amit nem lehet megszokni, nem lehet megunni. Csodálatos élmény ez egy szerző számára. Olyan zenei világot kerestem, amely illeszkedik a két, fiatal srácokból álló csapathoz, és mindenképpen el akartam kerülni a 19. század végi nosztalgiázást.  Ez az egész darab felfogásához illeszkedő elgondolás volt részemről, mert mindenképpen közel akartuk hozni a történetet a mai nézőkhöz. Hiszen akkor jó egy előadás, ha az a mának szól, még akkor is, ha nem ma játszódik a történet.”

A jubileumi 300. előadáson Wunderlich József, Józan László, Dino Benjamin, Fesztbaum Béla, Csapó Attila, Gyöngyösi Zoltán, Tóth András, Ember Márk, Nádas Gábor, Medveczky Balázs, Szántó Balázs, Csiby Gergely, Kovács Olivér, Tóth Máté és Gados Béla lép színpadra. Az ünnepi előadásra érkezőket számos meglepetés várja majd.  

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


AJÁNLÓ
Játék
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - Musicalinfo.hu 2006-2021