Musicalinfo.hu - Tudd meg hogy született a 15 éves Vámpírok bálja musical!
 • Tudd meg hogy született a 15 éves Vámpírok bálja musical!

  Roman Polanski Vámpírok bálja című alkotását elsőként 1967-ben a filmvásznon ismerhette meg a közönség. A bemutatásakor nem volt túl nagy siker, de a női főszereplő Sharon Tate brutális meggyilkolása után óriási érdeklődés kísérte. A Vámpírok bálja film népszerűsége azóta töretlen és 1997-ben musical is készült belőle, melyet tíz évvel később Magyarországon is bemutattak. A Vámpírok bálja musical ma ünnepli 15. születésnapját.

  A musical zenéjének megírására Polanski kérte fel Jim Steinman, aki így beszélt a munkáról: "Mindegyik dalt úgy írtam, hogy közben elképzeltem a díszletet. Átlépek egy másik világba és minden dalhoz találok egy karaktert, egy történetet. Nagyon izgatott voltam, még a hatvanas években láttam a filmet és azóta Polanski rajongó vagyok."

  A vámpír finálé eredeti verziója 1984-ben egy amerikai film betét dalaként jelent meg. Steinman a saját zenei világát a következő szavakkal jellemezte:"Nem beszélek németül és szerintem már nem is fogok megtanulni, de nagyon érdekes és izgalmas volt Bécsben dolgozni. Számomra Bécs a világ zenei fővárosa, gyerekkoromban rengeteg operafelvételt hallgattam Solti, Von Krajan vagy Bohm a Bécsi Filharmonikusokkal, ami a világ legnagyobb zenekara. Az én zenei világom a Beatles és a Bécsi Filharmonikusok."  (Dance of Vampires musical Broadway)

  Jim Steinman jellegzetes zenéje rabul ejt, a rockos erővel és szólókkal átitatott, mégis ária magasságokba törő énekes betétei lebilincselik a hallgatóságot, tökéletes atmoszférát teremtve a komor-víg históriának. A darab vezérmotívuma mégis a világsláger Total Eclipse of the Heart marad, amely a nézők fülébe ismerősen cseng és pillanatok alatt a vágy, a szerelem és a benne megvalósuló halhatatlanság duettjévé válik. A dalt a magyar közönség Teljes a sötét címmel ismerhette meg.

  A zene mellett egy musicalben nagyon fontos a tánc, melynek koreográfiáját Dennis Callahan készítette. A budapesti előadás különlegessége, hogy Callahan magyar tánclépésekkel fűszerezte. A díszletet az Oliver díjas William Dudly, míg a jelmezeket és maszkokat Sue Blane és Peter Greenway tervezte, a szövegkönyv pedig Michael Kunze munkáját dicséri. Az ősbemutató 1997. október 4-én volt Bécsben a Raimund Színházba, ahol azonnal közönségsiker lett. A vámpírgrófot alakító néhai Steven Bartont minden idők legjobb Krolock grófjának tartják.

  Évek során a német közönség egyik legkedveltebb musicalévé vált. A hamburgi bemutató előtt Tallinnban is bemutatásra került. Polanski hazájában Lengyelországban is bemutatták, Varsóban azonban nem volt annyira népszerű. Azonban óriási siker volt világszerte, hiszen bemutatták több európai országban, Amerikában és Ázsiában is. Tokió, Budapest, Berlin, újra Bécs, Stuttgart, Antwerpen, az orosz premier után következett a finn bemutató.

  A Broadway is bemutatóra tűzte a darabot, jelentősen átdolgozva, az alkotók szerint egyszerű vígjátékká lebutítva a produkciót. A darab rendezője Polanski egyáltalán nem léphet az Egyesült Államok területére, de nem is jelent volna meg, a zeneszerzésért felelős Jim Steinman sem ment el a bemutatóra így tiltakozván a színvonal ellen. A darab a Broadway-n mindössze 56 előadást élt meg, és súlyos bukásként tartják számon, míg Magyarországon immár 5 éve töretlen a sikere. A Broadway előadás fél perces spot videóját láthatjátok lentebb.

  A musical budapesti előadásának külön cikket szenteltünk, amiből megtudhattok érdekességeket arról, hogy miért és hogyan került bemutatásra a darab, illetve a szereplőkről is sok érdekes információt megtudhattok. A budapesti előadásról szóló anyagunkat ma szintén publikálni fogjuk, úgyhogy érdemes visszanézni hozzánk!  Források: Wikipedia, Musicalinfo.hu
  Szerzők: Fáncsi Szilvia, Kovács Ádám, Parajdi Szilvia, Szabó Szandra  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: kovacsa
  Dátum: 2012.10.04.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: