Musicalinfo.hu - Jövőre ismét 17 napos lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál!
 • Jövőre ismét 17 napos lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál!

  Jövőre újra 17 napos lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), amelynek programjába így három hétvége, köztük húsvét is beleesik. Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetője szerint ez szép és emelkedett események szervezésére kínál lehetőséget.

  Mint az MTI-nek elmondta, a turisták számára is sokkal előnyösebb, ha - az elmúlt évekhez hasonlóan - a fesztiválperiódusban három hétvége közül is választhatnak. A BTF-et így 2013-ban március 22. és április 7. között rendezik meg.

  Vitézy Zsófia beszámolt arról, hogy a fővárostól megkapták a közgyűlési határozatot: 145 millió forintos támogatásra számíthatnak jövőre. Mivel ez az összeg a teljes fesztiválra nem elegendő, a Fesztiválközpont ügyvezetője egyelőre még inkább csak műsorszerkesztési elképzeléseikről beszélt.

  Kiemelte, hogy biztosan élni fognak a húsvéti passiókban rejlő művészi lehetőségekkel, ezeken hazai és külföldi vendégek szereplését tervezik.

  Jövőre nemcsak Wagner, hanem Verdi születésének 200. évfordulójára emlékezik a világ. Minthogy a Művészetek Palotája és a Magyar Állami Operaház is jelentős Wagner-tervekkel készül, a BTF Verdi munkásságára akar koncentrálni. "Kevésbé ismert és ritkán játszott operákat tűznénk műsorra, együttműködve a Müpával" - mutatott rá Vitézy Zsófia.

  Formálódik egy olasz-magyar kulturális évad, ami akár megvalósul, akár nem, a 2013-as fesztivál mindenképp kötődik majd az itáliai kultúrához, ebben jó partnerre találtak a budapesti Olasz Kultúrintézetben - jegyezte meg a fesztivál igazgatója. Az Accademia Santa Cecilia, a milánói Scala kórusa és zenekara, valamint olasz szólisták vendégjátékát tervezik.

  Egy fiatal tehetségeket felvonultató sorozatot indít 2013-ban a BTF, már diplomázott, de még pályája elején járó magyar és külföldi előadókat mutatnak be. Idén nem sorozatszerűen, de ilyen szellemű volt Szűcs Máté, ifjú Balázs János (zongora) és Baráti Kristóf (hegedű) rendkívül sikeres fellépése. A programhoz a Zeneakadémia is ad szakmai tanácsokat.

  John Malkovich ügynökével levelezésben vannak, hogy időpontot találjanak a színész másik műsorának, a Casanova-Don Giovanni párhuzamot feldolgozó Giacomo Variations budapesti bemutatásához. Ez kevésbé színházi előadás, mint a Pokoli vígjáték, amely az idei fesztivál egyik csúcs sikere volt, inkább operaprodukcióra számíthat az érdeklődő - emelte ki a fesztiváligazgató.

  Siker volt A halott város című opera "importja" is Debrecenből - Vitézy Zsófia nyitott arra, hogy más vidéki operaegyüttesek produkcióját is a programba vegye, ha olyan színvonalúak, mint amilyen a Korngold-mű előadása volt. A fővároson kívül működő szimfonikus zenekarok meghívása is folytatódik.

  Egy, a 18. századi híres kasztrált énekesről, Farinelliről szóló új opera bemutatása is szóba került egy olasz fesztivállal együttműködve. Az ISPA (International Society for the Performing Arts) néhány nappal ezelőtti New York-i konferenciájának egyik itáliai résztvevőjével beszélt erről Vitézy Zsófia.

  Az amerikai tanácskozás kapcsán az ügyvezető kiemelte, hogy az ilyen és hasonló konferenciákon való részvétel költségét a fesztiválközpontnak magának kell kigazdálkodnia ki, de ha egy fesztiválnak nincsenek nemzetközi kapcsolatai, akkor megszűnik nemzetközi fesztivál lenni. Szerencsére, az IAMA (International Artist Managers' Association) idei konferenciáját április 19-21. között Budapesten rendezik a Művészetek Palotájában - jegyezte meg Vitézy Zsófia, aki nem zárja ki, hogy a tanácskozáson újabb érdekes ajánlatokat kaphat.

  Visszatekintve az idei fesztiválra elmondta, hogy 18 helyszínen 11 nap alatt 59 program valósult meg 98 százalékos látogatottság mellet. Több mint 40 ezren váltottak belépőt az eseményekre, az eladott jegyek több mint 131 millió forintos bevételt hoztak.

  A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2013-as programja remélhetőleg hamar kiderül. Az elmúlt évek során mindig volt musical vagy operett premier is a fesztivál programok között. Korábban a Szépség és a Szörnyeget, az Oltári srácok, Az Egy éj Velencében és a Rebecca is a fesztivál programjának részeként került bemutatásra. Idén a Toldi musical-költemény volt látható a programban. Remélhetőleg a 2013-as programok közt is lesz. Természetesen a fejleményekről beszámolunk majd.  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: MTI / Call
  Dátum: 2012.04.08.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: