Musicalinfo.hu - Sunset Boulevard musical jegyek itt!
 • Sunset Boulevard musical jegyek itt!

  Andrew Lyoyd Webber csodája - a Sunset Boulevard musical

  Alkony sugárút

  Az Andrew Lloyd Webber által írt Sunset Boulevard musical alaptörténetét az 1950-ben bemutatott film adja, mely Billy Wilder rendezésével és Gloria Swanson főszereplésével nagy sikert aratott. A filmet 11 Oscar díjra jelölték, melyből hármat meg is nyert – legjobb eredeti filmzene, legjobb látványtervezés valamint a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Általában úgy hivatkoznak rá, mint az amerikai filmgyártás történetének egyik legfigyelemreméltóbb filmjére, 1998-ban az Amerikai Filmintézet a 12. helyre sorolta be minden idők 100 legjobb filmje közé. 2002 novemberében jelent meg a film digitálisan felújított verziója is.

  Méltó alapként szolgált musicalnek is, így 1990-ben Andrew Lloyd Webber szerezte meg a jogokat a musical verzió megírására. Többszöri próbálkozások után sikerült bemutatni a musicalt, melynek története igazán kalandos, izgalmas, de egyben elgondolkodtató is.

  Először Londonban mutatták be és onnan indult hódító útjára, hiszen a Broadway debütálás után Kanada, Hollandia, Svédország, Japán nagy színházaiban volt látható.

  Az amerikai premierre Los Angelesben került sor, Glenn Close főszereplésével. A film alapján is egyértelműen volt, hogy Norma szerepe, megkívánja hogy egy világsztár játssza el ezt a szerepet. A darab hihetetlen nagy sikert aratott és rögtön megjelent a musical hanganyagából készült CD is és a darab a 11 Tony-díj jelölésből rögtön 7-et besöpört 1995-ben. Glenn Close, mint női főszereplő, George Hearn pedig a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában nyert díjat, de elvitték a legjobb musicalért és a legjobb zenéért is járó a díjat is.

  A szereposztás összeállítására mindenhol a legjobbakat választották. Az ausztrál változatban a mára már világsztárrá vált Hugh Jackman mutatkozott be, míg Németországban a németek nagy kedvence a Rebecca musical első Mr De Wintere, a méltán kedvelt Uwe Kröger is szerepelt az előadásban, Hollandiában pedig a német és holland Elisabeth főszerepéből már jól ismert Pia Douwes játszotta a főszerepet 2009-ben. 2008-ban új szereposztással amolyan koncert verzióban visszatért a Westendre az előadás. A darab érdekessége volt, hogy a színészek voltak egyben a darab zenészei is, azonban a visszatérést nem koronázta túl nagy siker. Európában jelenleg Klagenfurtban látható a musical.

  Több alkalommal felröppent a hír, hogy újra lesz Sunset film és arról is szóltak hírek, hogy annyi Webber musical után a Sunset Boulevardból is film készül. A főszereplők nevei között Glenn Close, Madonna, Liza Minelli és Meryl Streep valamint nem utolsósorban Barbra Streisand neve is felmerült. A férfi főszereplőről eddig Ewen McGregor és persze nem ok nélkül Hugh Jackman neve is szóba került. Remélhetőleg ezen találgatásoknak a közeljövőben lesz valóság alapja is.

  A musical hazai vonatkozása

  A jól ismert musical a magyar közönséget is elérte már, hiszen hazánkban a legismertebb musical színészek előadásában hallhattuk már felcsendülni a legendás Sunset Boulevard című dalt. Földes Tamás az elsők között énekelte musical gálák keretein belül, de Posta Viktor is előadásában is hallhattuk már a címadó dalt, sőt ez a dal Egyházi Géza lemezére is felkerült. A Sunset Boulevard musical betétdalát nem csak a musical rajonók ismerhetik, ugyanis a 2007-es Megasztárban Pál Tamás is elénekelte a musical betétdalát. Ám nem ez az egyetlen dal, amit itthon hallhattunk, hiszen a musicalből Norma egyik dala Szép Új Év címmel a dal Mahó Andrea lemezén is megtalálható magyar feldolgozásban.

  Érdekes, hogy korábban is egyre többen foglalkoztak ezzel a darabbal, de sajnos hazánkban még nem került bemutatásra, pedig biztosan jó fogadtatása lenne. Vélhetően már azt is nagy izgalommal várná a közönség, hogy hazánkban ki játssza majd el az egykori sztár Norma szerepét?! Budapesten a Madách Színházban már több Webber musical is sikert aratott és hihetetlen kiváltságokban részesülhetett a színház, hiszen elsők között mutathatták be a Macskák musicalt, szabad kezet kaptak a Volt egyszer egy csapat musical rendezésekor és nálunk volt először látható non replica verzióban az Operaház Fantomja musical. Így a Madách Színházban biztosan jó kezekbe kerülhetne ez a korábbi Webber bemutatókhoz képest jóval kisebb díszletigényű musical.

  A Sunset Boulevard musical rajongói számára azonban jó hír lehet, hogy 2013-ban a nem is annyira messzi Klagenfurtban került bemutatásra, a nyári előadásokra is árulják a jegyeket.
  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: Fáncsi Szilvia
  Dátum: 2013.05.20.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: