Musicalinfo.hu - Öt éve Magyarországon a Vámpírok bálja musical!
 • Öt éve Magyarországon a Vámpírok bálja musical!

  A 15 éves Vámpírok bálja musical sikere Bécsből indult és 10 év után Magyarországot is elérte. Budapesten a PS produkció mutatta be magánvállalkozás keretein belül a Vámpírok Bálja musicalt. A produkció 2007-től folyamatosan igazolja, hogy érdemes volt belekezdeni, hiszen a hazai közönség is betekintést nyerhet egy igen látványos, fantáziadús mesevilágba. Sikerült létrehozniuk egy olyan előadást, mely akár a Broadway-on is megállná a helyét, Magyarországon színháztörténetet írtak, azzal, hogy magánprodukcióként hozták létre. A musical magyar producere Simon Edit (aki részt vett 1997-ben a bécsi bemutatón is) első látásra beleszerettet a darabba és elhatározta, hogy megmutatja a magyar közönségnek is. Több budapesti színházat felkeresett ötletével, de többnyire elutasították, mert nem hittek abban, hogy a hazai közönség fogékony lesz a vámpírparódiára. Végül a Magyar Színház adott teret a produkciónak. A budapesti előadás színpadra állításában ugyanaz a nemzetközi alkotógárda segített, mint az eredeti bécsi bemutatóéban. Ez az alkotógárda a Magyar Színház épületét tökéletesnek találta " koporsó" jellege miatt.

  A budapesti közönség a nemzetközileg elismert Kentaur díszleteit és jelmezeit csodálhatja, melyet a nemzetközi alkotógárda is elismert és az egyik legjobbnak ítélt. Michael Kunze szövegkönyvének magyar fordítását Miklós Tibor írta, aki törekedett az eredeti szöveg líraiságát és mondani valóját megtartani. Miklós Tibor több világsiker magyar szövegírója, többek között a West Side Story, Miss Saigon, Evita, Nyomorultak, de Cserháti Zsuzsának is írt pop slágert.

  Elmondhatjuk, hogy a kultúra területén sincsenek már határok, hisz számos külföldi Vámpírok bálja bemutató részesei voltak a magyar művészek. Tihanyi Ákos és Kamarás Máté jelenléte volt a legérdekesebb. Kamarás Máté Bécsben és itt Pesten is játszotta Herbert szerepét. Tihanyi Ákos szerepe a Vámpírok báljában igazán különleges, hiszen 1999-ben Bécsben mutatkozott be és a Fekete Vámpír szerepét kapta meg, majd 2000-ben felkérték, hogy táncolja el ugyanezt a szólót a musical németországi premierén Stuttgartban is, 2007-től pedig következett a budapesti előadás.

  (Folytatás a kép alatt!)

  (Andrádi Zsanett és Egyházi Géza - Vámpírok bálja musical - Budapest)

  A 2007-es budapesti bemutató óta a szereplőgárda folyamatosan frissül, fiatalodik. Eddig 27 magyar művész kapott a Vámpírok bálja kapcsán (hozományaként) külföldi szerződést például a németországi és osztrák Vámpírok bálja produkciókban. A PS Produkció gondozásában a legsikeresebb magánszínházi produkciót csodálhatják a nézők Magyar Színház színpadán, időszakról időszakra ugyanazon a magas színvonalon és minden jubileumra kissé megújulva. A szeptember 7-én 175. előadásra érkezők például több Sarah-t, és Alfrédot láthattak egyszerre a színpadon. A most szereplő énekes színészek és színésznők saját bevallása szerint a darab fordulópont volt az életükben minden szempontból. Többen közülük még ma is a produkció részesei, vagy a kezdeti 4. helyről léptek elő a mai szereposztás oszlopos tagjává, mint Mihálka György, aki nem olyan régen az X-faktorban is szerepelt. (Sőt szerepelt az X-faktorban a musical egyik vezető táncosa Kiss Ernő Zsolt is.) A kezdetektől mind a színészeknek, mind a táncosoknak nagy kiugrási lehetőséget biztosított már, szinte nincs olyan budapesti színház, ahol ne foglalkoztatnának egy–egy "vámpír".

  Az első szereposztás Krolock grófját alakító Egyházi Gézát (aki a bemutató óta folyamatosan játssza Krolock grófot) 2008-ban az év legjobb musicalszínészének választották. Egyházi Géza és Andrádi Zsanett a kezdő szereposztásban is láthatóak voltak és ma is a színpadon állnak a fő karakterek megjelenítőiként. Egyházi Géza a csábító Krolock grófként látható, míg Andrádi Zsanett a kis faluban elzártan élő, de szabadságra és legfőképpen szerelemre vágyó fiatal Sarah szerepében látható. Andrádi Zsanett egyik első fővárosi főszerepéről beszélhetünk, aki azóta több új musicalben is főszerepeket kapott.. Egyházi Géza nevét szintén a Vámpírok báljával ismerhette meg a nagyközönség, Gundel-díjat is átvehetett 2010-ben elismerésül. Ma már gyakorlott musical szereplő, mégis határozottan kiáll véleménye mellett, hogy egy előadás egyetlen egyszer sem mehet rutinból. Minden előadás előtt fél órával szokása szerint beteszi hatalmas agyarait, hogy az előadás kezdetére a szája megszokja a hirtelen nőtt fogakat. Krolock gróf szerepében látható volt már Feke Pál, Nagy Sándor és Bot Gábor is. Bot Gábor jelenleg is játssza a szerepet, méghozzá óriási sikerrel. Sári Évi szintén csak elismeréssel nyilatkozik a show-ról, őt ez a darab terelte újra a színház felé a popvilágtól. A Vámpírok bálja Magdája ma már több darabban is játszott, például a Sakk, amelyben Egyházi Géza partnerét, az öntudatos amerikai menedzsert alakította.


  Számos közönség- és vámpírtalálkozó került megrendezésre, volt éjszakai kulisszajárás, ezeknek már csak tényleg képzeletünk szabhat gátat. Folyamatos megújulás jellemzi a produkciót és remek ötletekkel lepik meg a rajongókat. Egyedinek számít még a nemzetközi porondon is, hogy egy élő előadás hanganyaga dupla CD formájában megjelenjen, mégis a magyar Vámpírok bálja musical dupla CD formájában jelent meg. A magyar Vámpírok bálja jelenleg a legnagyobb rajongótáborral rendelkező Magyarországon futó musical, mutatja ezt az is, hogy a hazai musicalek közül a Vámpírok bálja musical Facebook oldalának van a legtöbb követője!

  (Folytatás a kép alatt!)

  (Fotó: Sárközy Mariann - Vámpírok az Operabálon 2010-ben)

  A magyar produkció dalai számos gálán felcsendültek már, de mindegyik közül talán a legjelentősebb szereplésük a 2010-es Operabál volt, ahol varázslatos hangulatot csináltak és az Operabál nemzetközi közönsége körében óriási sikert arattak. Mitöbb a musical premierje után több szórakozóhelyen is fellépett a csapat és így olyanokhoz juttatta el a musical zenéjét, akikhez talán a musicalek világa nem áll annyira közel, mégis sikerült megérinteni őket. A közönség soraiban is egyre több ismerős arccal találkoznak az alkotók, a musical igazi kultusz darabbá vált, számos európai rajongó látogatja a magyar előadást szerte a kontinensről, de még a tengerentúlról, sőt, Japánból is. Örök rejtély marad, hogy pontosan mi tette nálunk legendává a darabot, de abban biztosak lehetünk, hogy a mi előadásunk remek szereplői, alkotói és színpadra állítói fáradhatatlanul munkálkodnak azon, hogy sokáig rémítsenek még bennünket.


  Nem lesz ez másként 2013-ban sem. A 2013-as téli szezont egy szilveszter délutáni és egy Szilveszter esti előadással nyitják, majd 2013 januárjában további előadásokkal várják a közönséget. Az új szezonban ismét új tehetségek debütálnak a színpadon, hiszen a produkció nem rég castingot hirdetett a Vámpírok bálja musical szerepeire. A 2013-as téli szezonban új Krolock gróf is debütál a musicalben. A Vámpírok bálja Szilveszterről ide kattintva olvashattok, a 2013-as előadásra, pedig már most megvásárolhatjátok jegyeiteket ide kattintva!
  Források: Wikipedia, Musicalinfo.hu
  Szerzők: Fáncsi Szilvia, Kovács Ádám, Parajdi Szilvia, Szabó Szandra  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: kovacsa
  Dátum: 2012.10.04.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: