Musicalinfo.hu - Musicalek is adásba kerülhetnek a köztévéken!
 • Musicalek is adásba kerülhetnek a köztévéken!

  Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Bereményi Géza, a budapesti Thália Színház ügyvezető igazgatója és Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója A magyar kultúra napján, a teátrum vasárnapi Cseh Tamás-emlékestjét megelőzően.

  A megállapodásban a Thália Színház vállalta, hogy befogadó jellegéből adódóan ösztönzi a vidéki és a határon túli magyar társulatok előadásainak rendszeres budapesti bemutatását, illetve közös produkciók létrehozását; az MTVA pedig deklarálta együttműködési készségét, hogy ezekből a színházművészeti alkotásokból hang- és képfelvételeket készít, majd azokat csatornáin sugározza - mondta el az MTI-nek a dokumentum aláírása után a teátrum menedzserigazgatója. Kálomista Gábor hozzátette: az együttműködés keretei között színházi felvételek, adaptációk, rádiós és televíziós feldolgozások megvalósítását tervezik, így a vidéki és határon túli magyar társulatok eddig talán soha nem látott lehetőséget kaphatnak a bemutatkozásra. Befogadó jellegénél fogva a Thália olyan műveket kíván bemutatni, amelyek a széles közönség számára is közérthetőek, és a közszolgálati média csatornáin is nagy nézettségre számíthatnak - hangsúlyozta a menedzserigazgató. Tájékoztatása szerint a stratégiai megállapodás szerződéses feltételei jelenleg kidolgozás alatt állnak, egy-két héten belül azonban várhatóan sikerül megegyezni minden részletben.

  A Thália Színház befogadó jellegéből adódóan ösztönzi a vidéken és a határon túl létrejövő kulturális értékek rendszeres, és fesztiválszerű budapesti bemutatását, illetve közös produkciók létrehozását. Az MTVA kifejezte együttműködési készségét, hogy ezen színházművészeti alkotásokból hang-, és képfelvételeket készít, azokat csatornáin sugározza. Az MTVA és a Thália Színház most aláírt együttműködésének keretei között született színházi előadások, tévéjáték adaptációik, az előadásokról készült televíziós felvételek, valamint a rádióhangjátékok a nemzeti televíziós-, és rádiós archívumot gazdagítják majd. A megállapodást a Thália Színház és a vidéki színházak között vasárnap zajlott egyeztető fóruma után jegyezték a leendő partnerek, ahol többek között elhangzott: A Thália Színház hagyományosan befogadó színház, tehát gyakran engedi át színpadát vidéki és határon túli előadásoknak. Technikai adottságai miatt kiválóan alkalmas színjátékok, musicalek, operett-, sőt operaelőadások rögzítésére is. A közmédia képviselői külön örömüknek adtak hangot azért, mert olyan színházban dolgozhatnak, amelynek vezetői nagy gyakorlattal rendelkeznek a filmkészítés és az audiovizuális produkciók létrehozásában. A közmédia szempontjából azért is különösen előnyös a megállapodás, mert az előadások "házhoz jönnek" így rendkívül költséghatékonyan rögzíthetik az anyaországi vidéki társulatok produkciói mellett a Kárpát-medence más részeiről (pl. Erdély, a Felvidék) érkező magyar nyelvű előadásokat is. A vendég színházak pedig olyan országos bemutatkozási lehetőséget kapnak, amelyre ritkán nyílik lehetőségük, hiszen a médiumokban történő sugárzás több tízszeresére emeli a vidéki művészek bemutatkozási lehetőségét, ismertségét. A jelenkor színháza tehát az egész magyar nemzet számára elérhetővé válik, függetlenül attól mely városban, mely színházban született. A létrejött produkciók pedig a nemzeti kultúrkincsek tárházának pótolhatatlan elemei lesznek.

  "Szeretnénk, hogy a Duna Televízióban elsősorban a határon túli előadások kerüljenek műsorra legalább havi két-három alkalommal, míg a Magyar Televízió csatornáira a vidéki színházak, illetve néhány közérdeklődésre számot tartó fővárosi előadás tudjon bekerülni havonta két-három estén" - szólt várakozásairól Kálomista Gábor.
  A Thália vezetői a stratégiai megállapodás aláírása után az MTVA számára átadták a teátrum egyik páholyának kulcsát is. Bereményi Géza az MTI-nek elmondta, a Thália Színház és a vidéki társulatok igazgatói vasárnap egyeztető fórumon találkoztak, amelynek során megbeszélték a vendégjátékok, illetve a rádiós és televíziós együttműködések feltételeit. Hozzátette: a találkozón a határon túli magyar színházak vezetői nem tudtak megjelenni, de a Thália velük is szeretne hasonló megállapodást kötni. Bereményi Géza szólt a Születtem Magyarországon 2. címmel megrendezett vasárnapi Cseh Tamás-emlékestről is. Mint emlékeztetett, a magyar kultúra napja egybeesik Cseh Tamás születésnapjával, így személyes szerencséjének is érzi, hogy ezzel az emlékesttel "mutatkozhat be" igazgatóként a Tháliában. A legendás énekes-dalszerző egykori alkotótársa elmondta, a Millenárison tavaly megtartott Cseh Tamás-est óta cserélődtek a dalok, de az énekesek nem, így a Thália színpadán fellép Básti Juli, Cserhalmi György, Für Anikó, Holecskó Orsolya, Nagy Péter, Szegezdi Róbert, Tompos Kátya, Udvaros Dorottya, valamint Hrutka Róbert zenekara. Arra kérdésre, hogy a január 22-i Cseh Tamás-emlékestekből lesz-e hagyomány, Bereményi Géza még nem tudott biztos választ adni. Kálomista Gábor tájékoztatása szerint a Thália Színház a vasárnapi emlékestről felvételt készít, amely a tervek szerint február 5-én este lesz látható az m1 műsorán.

  Forrás: MTI  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: Kontor
  Dátum: 2012.01.23.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: