Musicalinfo.hu - Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak!
 • Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak!

  Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint. A képviselők határoztak arról is, hogy hét színház állammal közös üzemeltetését kezdeményezik.

  A Fővárosi Közgyűlés zárt ülésen döntött a Szabad Tér Színház vezetői pályázatáról. Karácsony Gergely főpolgármester azt javasolta, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadot működtető cégnek megosztott vezetése legyen. A képviselők elfogadták a javaslatot.

  A Szabad Tér Színház vezetői posztjára Bán Teodóra és Benkő Nóra pályázott. A szakmai bizottság a céget eddig is vezető Bán Teodóra pályázatát támogatta. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden azt közölte, hogy a kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés a szakmai bizottság által nem támogatott Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé.

  Karácsony Gergely a színházakat érintő másik napirendi pont vitájában elmondta: értetlenül áll azelőtt, hogy a kormány úgy akar beleszólni az önkormányzati fenntartású Szabad Tér Színház igazgatójának kinevezésébe, hogy annak közös működtetését nem is kérte a főváros.

  Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője ugyanebben a vitában sajnálatosnak nevezte, hogy a Szabad Tér Színház élére a "leggyengébben pályázó" Benkő Nóra kerül.

  A képviselők 18 igen, 8 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el a főpolgármesternek azt a javaslatát, amely hét fővárosi színház állammal közös működtetésére vonatkozik. Ennek értelmében a Budapest Bábszínház, a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Thália Színház, az Újszínház és a Vígszínház állammal közös működtetését kezdeményezik.

  A határozathozatal előtt Karácsony Gergely kifejtette: nem értenek egyet azzal a törvénymódosítással, amely előidézte ezt a helyzetet, de a kultúra sokszínűsége és az érintett intézmények iránt érzett felelősségükben kezdeményezik, hogy tárgyalás induljon a felsorolt színházak állammal közös üzemeltetéséről.

  Hozzátette, hogy a kormány a színházak normatív finanszírozásának megszüntetésével felrúgta a korábbi "támogató békén hagyás" rendszerét.

  Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a városvezetés pártpolitikai és kultúrharcba kezdett, amivel felborította a fővárosi színházak területén eddig tapasztalható békét és fejlődést. Szerinte az ellenzéki összefogás pártjai kifelé a bárány képét mutatják, de "belül ott a farkas", amelynek a hatalmi térnyerés az egyetlen célja.

  Ezt követően Niedermüller Péter (DK), a VII. kerület polgármestere kijelentette, a színházak körüli "cirkuszt" a kormány idézte elő az ágazatot érintő törvénymódosítás elfogadásával.
  Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) ezzel nem értett egyet, és kiemelte: a városvezetés kezdett háborúba az Újszínház igazgatójának támadásával.
  Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) kezdeményezte, hogy a Szabad-Tér Színházat is vegyék fel az állammal közösen üzemeltetett intézmények listájára, de ezt Karácsony Gergely nem támogatta.  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: Kovács Gergely
  Dátum: 2020.02.26.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: