Musicalinfo.hu - Woyzeck a Katona József Színházban!
 • Woyzeck a Katona József Színházban!

  Büchner Woyzeck című művét tűzik műsorra a Katona József Színházban Tom Waits zenéjével, Ascher Tamás rendezésében, Horváth Csaba koreográfiájával. A zenés változat bemutatóját pénteken tartják Keresztes Tamás és Jordán Adél főszereplésével.

  Horváth Csaba, a darab koreográfusa az MTI-nek elárulta, hogy Tom Waits zenéje nagyon izgalmas számára: zenés előadásról van szó, de mégsem musicalről. "Annál sokkal karcosabb, keményebb zene, amellyel öröm volt dolgozni" - fűzte hozzá. Mint mondta, céljuk az volt, hogy a színészek fizikai jelenléte megerősítse az adott helyzetet, a karakterükhöz illő állapotot.

  Felidézte, hogy a munkára Ascher Tamás kérte fel , akinek erőteljes elképzelései, víziói voltak, így az ő feladata inkább a kivitelezés, egyfajta alkalmazott koreográfia készítése volt. Mint mondta, a társulattal dolgozott már korábban is, tudta, hogy jó mozgású, jó fizikumú, a mozgás területén is kreatív társaság, többen közülük nevezhetők mozgásszínésznek is.

  Horváth Csaba megjegyezte: megszokta a színészekkel való munkát, hiszen általában színészekkel és táncosokkal dolgozik egyszerre. Kitért arra, hogy mivel ebben az esetben alkalmazott koreográfiáról volt szó, figyelembe kellett venni, hogy mi áll jól a színésznek, miben érzi jól magát, és elsősorban azt, hogy milyen mozgásrendszerben képzeli el a rendező a színészt. "Tehát ez nem tánc, hanem inkább mozgásnak, fizikai színháznak nevezném" - tette hozzá.

  Georg Büchnernek (1813-1837), a német irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjének története valós eseményen alapul: 1821-ben Lipcsében Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét. A korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a kérdés, beszámítható-e vajon Woyzeck.

  A darab ajánlója felidézi, hogy Büchner mindössze három drámát írt rövid életében, halálakor a Woyzecken dolgozott, de már nem volt ideje véglegesíteni a dráma szerkezetét, emiatt a jelenetek sorrendje minden színrevitel esetében más. A különös, látomásos szöveg, a sajátos, félelmetes, és teljesen egyedi nyelvi világ, a szinte filmszerű jelenetezési technika, továbbá a szereplők átütő, lemeztelenített ábrázolása a modern dráma élvonalába emeli a Woyzecket.

  Robert Wilson és Tom Waits közös Woyzeck-adaptációjának ősbemutatója 2000-ben, a koppenhágai Betty Nansen Színházban volt. A dalszerző-énekes, akinek legújabb albuma Bad As Me címmel épp a napokban jelent meg, így nyilatkozott a darabról: "a Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is".
  A Katona József Színház előadása a Woyzeck újra- és továbbgondolása. Ascher Tamás rendezésében a színpadon Keresztes Tamás és Jordán Adél mellett Bezerédi Zoltán, Fekete Ernő, Nagy Ervin, Kovács Lehel, Elek Ferenc és Kiss Eszter látható. Az előadás dramaturgja Radnai Annamária, a díszletet Khell Zsolt, a jelmezeket Szakács Györgyi tervezte, a zenei vezető Philipp György.

  Az előadásra már árulják a jegyeket! Online jegyvásárláshoz kattintson ide!
  A darabról bővebben:
  A Woyzeck valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében, Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét – a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck.

  Tom Waits: "Semmit nem tudtam a Woyzeck-ről. Kathleen (Kathleen Brennan, Waits felesége) valamivel többet tudott nálam, de én nem igazán ismertem sem a sztorit, sem az egészet. Úgy mesélték el nekem a történetet a rántottám fölött, egy bostoni kávézóban, pár éve."

  Georg Büchner (1813-1837) mindössze három drámát írt élete 23 éve alatt. Ezek közül utolsó a Woyzeck, amelyen haláláig dolgozott, de már nem volt ideje véglegesíteni a dráma szerkezetét. A szöveget először 1879-ben adták ki, ám viszonylag csekély visszhangot kiváltva. A darab iránt komolyabb érdeklődés csak az első világháború idején, az annak hatására fellobbanó művészeti élénkülés hatására támadt; akkor méltányolták először eredetiségét, sajátos, félelmetes, és teljesen egyedi nyelvi világát, szinte filmszerű jelenetezési technikáját, és a szereplők átütő, lemeztelenített ábrázolását. A különös, látomásos szöveg a modern dráma élvonalába emeli a Woyzecket.

  Tom Waits: "A Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is."

  2000-ben, a koppenhágai Betty Nansen Színházban volt Robert Wilson és Tom Waits közös alkotásának, saját Woyzeck-adaptációjuknak ősbemutatója. A Katona József Színház új premierje a Woyzeck újra- és továbbgondolása.  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: MTI / Call
  Dátum: 2011.11.03.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: