Musicalinfo.hu - Búcsúzik a jubileumi Elisabeth musical
 • Búcsúzik a jubileumi Elisabeth musical

  A Theater an der Wien-ben került bemutatásra 1992. szeptember 3-án először Michael Kunze és a magyar származású Lévay Szilveszter remekműve az Elisabeth musical. A történet nem egy klasszikus feldolgozás, hanem valami teljesen más és új. Tulajdonképpen belecsöppenünk egy bírósági tárgyalás kellős közepébe, ahol a bíró hangját hallhatjuk, amint kihallgatja Luigi Luchenit, Elisabeth gyilkosát. Az olasz anarchista merénylő annak bizonyítékául, hogy tettével csupán szívességet tett a császárnénak, megidézi a letűnt Habsburg világot, és elmeséli a császárné életét és szerelmének történetét a Halállal.
  Sissy, a sugárzóan szép lány, már tizenöt évesen is irigyelte a cirkuszosok szabadságát. Az anyjánál Ludovikánál rendezett nagyszabású összejövetelen egy veszélyes mutatvánnyal rémíti meg a vendégeket, amikor egy oszlopról lezuhan. Ekkor találkozik első ízben a Halállal. Ferenc József császár anyja, Zsófia főhercegnő akarata szerint arra készül, hogy Elisabeth nővérét, Helene-t vegye nőül. Ám a jegyesek első találkozásakor Ferenc József beleszeret Elisabethbe. Meseszerűen indul a történet, nagy szerelem, boldogság, fényes esküvő. Majd a mesevilág hamar pokollá változik és a császárné állandó szabadság utáni vágyát a bécsi udvar szigorú szabályai, a kötelességek, az etikett, a protokoll elnyomja. Elisabeth csak akkor érzi, hogy él, ha a Halál karjaiban táncol......

  Lebilincselő zene,látványos koreográfia, pazar színpadkép jellemzi a darabot, s az, hogy a történet jobban kiélezi Elisabeth küzdelmeit az öregedés ellen, a kötöttségek ellen, anyósával való rossz viszonyát és házasságának árnyoldalát, mint a Romy Shneider filmekben látott romantikus, rózsaszín világ. Elisabeth tánca hosszú, küzdelmekkel teli, a Halál folyamatos csábításával. Majd fia, Rudolf öngyilkossága végleg ráébreszti elhibázott életére és enged a csábításnak, a genfi tó partján egy szenvedélyes, megváltó csókban összeforr a Halállal.

  A bécsi bemutató sztárjai Pia Douwes (Elisabeth), Uwe Kröger (Halál) és Ethan Freeman ( Luigi Lucheni) sikerre vitték azonnal a darabot és megalapozták annak napjainkig tartó elismerését. Erzsébet királyné hazai kultusza, egyértelművé tette, hogy életének a magyar zenés színházak színpadán is le kell peregnie. Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Gajdos József koreográfiájával a szegedi Dóm téren mutatták be 1996. augusztusában a Habsburg császárné és magyar királyné küzdelmeit körül ölelő musicalt. Elisabeth szerepét Sáfár Mónika és Janza Kata kapta, aki tulajdonképpen ezzel a szereppel vált ismertté és 1997-ben ezért az alakításáért megkapta a legjobb musical énekesnőnek járó eMeRTon díjat. A musical másik főszerepében Halálként a legendás Mester Tamás, valamint Szabó P. Szilveszter volt, aki azóta is legendás a magyar musical történelemben.
  Szabó P. Szilveszter mellett van még egy legendás magyar Halál Kamarás Máté személyében. Bár kevesen tudják, Máté először 1998-ban a Budapesti Operettszínházban játszotta a szerepet, majd pár évvel később Miskolcon és 2003-ban már Bécsben alakíthatta Elisabeth örök kísértőjét. Saját elmondása szerint nagyon szeretett Janza Katával játszani, de igazi párost Maya Hakvoorttal alkotott, hiszen vele Bécsben több, mint ötszáz Elisabeth előadáson játszott. A 2007-ben megjelent rengeteg extrát tartalmazó 3-as DVD-n is az Ő párosuk szerepel. Máté több megtisztelő feladatot is kapott, hiszen Ő alakíthatta a Halált a bécsi ősbemutató 10. évfordulóján, a huszadik évforduló idején pedig felkérték, hogy Japánban japán nyelven énekelje a legendás szerepet.

  A musicalt Ausztria után Magyarországon, Japánban, Hollandiában, Svédországban, Németországban, Finnországban és egy turné keretein belül Belgiumban és Ausztriában is bemutatták. Bécsben évekig színpadon volt és 2012-ben a musical 20 éves jubileumán új szereposztásban állították színpadra, ráadásul új dal is került a musicalbe. A főszereplő trió ezúttal Annemieke Van Dam, Mark Seibert és Kurosch Abbasi. A jubileumi előadás hanganyaga CD-n is megjelent. A Raimund Theaterben jelenleg is látható a musical, azonban 2014. január 31-én búcsúzik a jubileumi előadás is. Az utolsó előadásokra még árulják a jegyeket. Jegyinfókért és jegyvásárláshoz kattints ide!

  Azonban nem kell búslakodnia a rajongóknak, mivel a musical Magyarországon továbbra is látható lesz. Pár évig hazánkban sem volt műsoron a kultusz musicallé vált Elisabeth, de a nézők hatalmas szeretete miatt, közkívánatra 2012-ben felújításra került, s azóta újra hódít a Budapesti Operettszínház színpadán új és régi szereplőkkel. Janza Kata ismét Elisabeth bőrébe bújhatott, ám partnere immár Homonnay Zsolt és Dolhai Attila. Az Elisabeth felújítás 2013. december 19-én ünnepelte 150. előadását. A megható előadás extra produkciójaként Szabó P. Szilveszter újra magára öltötte a Halál jelmezét és legendás partnerével Janza Katával elénekelte az eredeti musicalben nem szereplő, 2001-ben született "Hogyha kell egy tánc" című dalt. Kerényi Miklós Gábor az előadáson kiemelte mennyire fontos szerepet tölt be ez a darab az Operettszínház életében. A magyar Elisabeth előadásokra jegyeket online vásárolhattok! Jegyvásárláshoz kattints ide!

  Bár a bécsi előadás búcsúzik, Magyarországon tovább hódít az Elisabeth musical. 2014-ben Baján a Szentháromság téren is bemutatásra kerül majd. A bajai Elisabeth előadások pontos dátumát és a szereposztást nem hirdették még ki.

  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: szparajdi
  Dátum: 2014.01.09.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: