Musicalinfo.hu - 60 éve uralkodik II. Erzsébet! Szóljon a dal az ő tiszteletére!
 • 60 éve uralkodik II. Erzsébet! Szóljon a dal az ő tiszteletére!

  Gyémántjubileumi "csúcshétvégének" örülhetnek a brit alattvalók milliói, a vasárnap kezdődő rendkívül látványos, háromnapos rendezvénysorozat lesz ugyanis az uralkodó trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából rendezett egészéves ünnepségfolyam legkiemelkedőbb mozzanata.

  A 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén. Emellett az 54 tagállamot számláló, zömmel az egykori brit gyarmatokból álló, önkéntes szerveződésű Nemzetközösség országai közül is tizenötnek ő az alkotmányosan elismert államfője, köztük olyan parányoknak, mint Tuvalu, és olyan földrésznyi óriásoknak, mint Kanada és Ausztrália.

  A központi ünnepségeket az első júniusi hétvégére szervezték, abban a reményben, hogy a várhatóan milliónyi hazai és külföldi érdeklődő kellemes időjárási viszonyok közepette élvezhesse a látványosságokat.

  A brit meteorológia előrejelzése szerint ez a számítás nem vált be, mert vasárnap és hétfőn várhatóan szakadni fog az eső Londonban és a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 fok körül lesz, ám a briteket - ha igazán ünnepelni akarnak - az időjárás ettől nem szokta elriasztani.

  A brit kormány négynapos hosszú hétvége meghirdetésével járult hozzá a nép gondtalan ünnepléséhez, a mostani hétvége után ugyanis a hétfőt és a keddet is munkaszüneti nappá nyilvánították. Igaz, ennek ára az volt, hogy a briteknek le kellett mondaniuk a május utolsó hétfőjén esedékes, hagyományos munkaszünetükről, mivel a kormány ezt helyezte át június első hétfőjére.
  A hétvégi gyémántjubileumi rendezvények közül talán a leglátványosabb a Temzén tervezett, ezernél több különböző hajóból álló vasárnapi flottafelvonulás lesz, amelynek élén a királynő díszes bárkája, a Royal Barge halad majd.

  A normandiai partraszállás óta nem látott méretű, de ezúttal békés célú flottafelvonulásban brit, nemzetközösségi és más országokból érkező hajók vesznek részt. Előzetes számítások szerint 75 percig tart, mire a méltóságteljes, óránként négycsomós - körülbelül 7,5 kilométeres - sebességgel haladó konvoj az első hajótól az utolsóig elvonul a 12 kilométeres útvonal bármely adott pontja előtt. A szervezők várakozása szerint legalább egymillióan sorakoznak majd fel a Temze partján és hídjain a királynő és tekintélyes kísérete üdvözlésére.

  A másik nagy esemény a hétfő esti szuperkoncert lesz a Buckingham-palota - a legfőbb londoni királyi rezidencia - előtti téren. A több mint kétórás megarendezvényen fellép mások mellett Sir Paul McCartney, Sir Elton John, Sir Tom Jones, Stevie Wonder, Robbie Williams, Sir Cliff Richard, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue. A hétfő esti koncert után Nagy-Britanniában, valamint a Korona fennhatósága alá tartozó Csatorna-szigeteken és a Man-szigeten - a gyémántjubileum évére utalva - összesen 2012 jelzőtüzet gyújtanak majd, köztük a legnagyobbat, a Nemzeti Jelzőtüzet maga a királynő lobbantja lángra. Mindemellett a nemzetközösségi országokban is hasonló jelzőtüzek ezreivel emlékeznek meg az évfordulóról, mindenhol helyi idő szerint este 10 órakor.

  II. Erzsébet királynő néhai nagybátyja, VIII. Eduárd "jóvoltából" ülhet immár hat évtizede a brit trónon. Eduárd ugyanis a korona helyett egy elvált amerikai hölgy, Wallis Simpson kegyeit részesítette előnyben, és 1936. december 10-én távozott a birodalom éléről, átadva helyét öccsének, Erzsébet édesapjának, akit VI. György néven koronáztak királlyá.

  Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartja, 63 évvel, hét hónappal és három nappal. II. Erzsébet királynőnek valamivel több mint három évet kell még uralkodnia Viktória rekordjának megdöntéséhez. Ehhez az szükséges, hogy 2015. szeptember 10-én, 90. életévében is még ő üljön az Egyesült Királyság trónján.

  A "musical király" Andrew Lloyd Webber és Gary Barlow közös dalával köszöntik majd II. Erzsébet! 60 éve uralkodik II. Erzsébet, szóljon a dal az ő tiszteletére!  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: MTI / Call
  Dátum: 2012.06.02.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: