Musicalinfo.hu - 100. Hegedűs a háztetőn a Vígszínházban!
 • 100. Hegedűs a háztetőn a Vígszínházban!

  1964. szeptember 22-én mutatták be a New York-i Broadwayn az Imperial Theater színpadán a Tóbiás a tejesember című musicalt, amely Sólem Aléchem regénye alapján készült, Joseph Stein és Jerry Boch zenéjével, valamint Sheldon Hernick szövegkönyvével. Európai közönség először Amszterdamban láthatta 1966. december 21-én Anatevka címmel, ezután jött London, majd 1967-ben Tokióba is eljutott a darab.

  Hazánkban 1973-ban mutatta be a Fővárosi Operettszínház Hegedűs a háztetőn címmel.Ki ne emlékezne, ahogy Bessenyei Ferenc énekli " Ha én gazdag lennék " . Magyarországon ezt a dalt azok is jól ismerték, akik nem tudják mi is az a Hegedűs a háztetőn musical és hol is van a Fővárosi Operettszínház, s ez napjainkban is így van. Bessenyei Ferenc előadása szinte kultuszt teremtett a dalnak, s így a musicalnek is.
  Idén lesz 40 éve, hogy ez a dal először felcsendült a magyar közönség előtt. 1986-ban a darab betétdalaiból nagylemez is készült, ezzel tovább népszerűsítve a dalokat. Szintén 1986-ban a Szegedi Nemzeti Színház ezzel a darabbal nyitotta meg kapuit. 1996-ban a Madách Színház is műsorára tűzte Huszti Péter és Dunai Tamás főszereplésével-

  2010. márciusában a Víg Színház közönsége is megismerhette a musicalt Hegedűs D, Géza és Reviczky Gábor főszereplésével Eszenyi Enikő rendezésében, és azóta hatalmas sikerrel játsszák. Ennek bizonyítéka az is, hogy 2013. január 12-én este a 100. Hegedűs a háztetőn előadást tartják a Vígszínházban! (A jubileumi előadásra jegyek még kaphatóak! Jegyvásárláshoz kattints ide!)

  A 60' -as évek végére a musical sikere óriási lett, ezért 1969-ben Norman Jewison felkérést kapott a megfilmesítésére. A főszerepet a londoni színpadon címszerepet alakító Hajim Topól kapta. A filmet 1971-ben mutatták be Hegedűs a háztetőn címmel. 1972-ben a legjobb film és férfi főszereplő Golden Globe díját nyerte el, szintén 1972-ben 44. Oscar-gálán pedig három kategóriában kapott Oscar-Díjat: legjobb operatőr, filmszerző és hangmérnök.

  A történet könnyen megszerethető, mert teljesen emberi problémát dolgoz fel. Az orosz zsidó faluban Anatevkában él családjával Tevje a tejesember. Tevjének a szegénységgel és emellett a lányi lázadásával is küzdenie kell. Öt leánygyermekkel áldotta meg az ég, s az eladósorba került idősebb lányai fellázadnak a tradíciók ellen. Tevje és felesége a zsidó hagyományoknak megfelelően él, mi szerint a családban az apa szava a döntő és az értékrendet a hagyományos családeszmény, a zsidó közösség és a vallás határozza meg. A lányi azonban már a 20. század világában élnek s szerelemből akarnak házasodni. A feléjük áradó megvetés és a kiközösítés ellenére vágyaiknak megfelelően döntenek. A családi nehézségek mellett a helyi zsidó közösségnek a történelemmel is szembe kell néznie, s végül minden vagyonát hátrahagyva el kell hagynia ősei földjét Anatevkát. Lassan 50 éve járja a világot ez a zenés darab, s 40 éve ismerheti a magyar közönség is. Elmondhatjuk, hogy ez alatt a hosszú idő alatt a sikere töretlen szerte a világon.  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS

  Kapcsolódó hírek:
  Mamma Mia DVD már a boltokban!  Szerző: szparajdi
  Dátum: 2013.01.09.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: