Musicalinfo.hu - Rómeó és Júlia musical 10 éves jubileumi gála az Operettszínházban
 • Rómeó és Júlia musical 10 éves jubileumi gála az Operettszínházban

  Rómeót és Júliát a két veronai szerelmest világszerte ismerik William Shakespeare tolla nyomán. Az angol drámaíró tragédiájának központi témája a szerelem, ami minden embert megmozgat, minden embert érdekel. Gerard Presgurvic talán pont ezért ültette át ezt a gyönyörű szerelmi történetet prózából a zenei világba, s megszületett a Rómeó és Júlia musical, melynek ősbemutatója 2001. január 19-én volt Párizsban.

  A Shakespeare által megálmodott szívszorító történet garancia volt a sikerre, hiszen minden emberi lélek titkon vágyik rá, hogy rátaláljon az igazi szerelem, s hogy megtalálja másik felét, aki kitart mellette mindenáron, míg a halál el nem választ. A francia zeneszerző fülbemászó, populáris zenéje még biztosabbá tette a sikert, s a musical születésének pillanatától napjainkig közönség ovációjának örvendhet, akárhányszor kerül is színpadra. Az elképesztő dicsőségen felbuzdulva elindították a darabot világ körüli útjára. Shakespeare tragédiájának alapjaihoz nem nyúltak a rendezők, de például a szerelmesek halála nem minden országban egyezik az angol drámaíró által leírtakkal. A drámai hatás fokozásának kedvéért új szereplők is megjelennek némely ország feldolgozásában, mint például a francia, orosz, belga változatokban a Halál, valamint a francia változatban a Költő figurája.

  2004. január 23-án Budapestre is elérkezett a musical, a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában, Kerényi Miklós Gábor rendezésében. A magyar rendező is sajátos módot választott a fiatalok halálának módjára, de a történetben a bonyodalom megmaradt. Júlia Lőrinc baráttól megkapja a mérget, melytől tetszhalott lesz, de egy sajnálatos félreértés miatt Rómeóhoz nem jut el az információ, hogy szerelme a látszat ellenére életben van, s a hős szerelmes meglátván a lány élettelen testét, felakasztja magát, hitvesét magához kötve. Amikor a lány magához tér a halott fiú karjaiban, úgy dönt nincs értelme tovább élni férje nélkül és felvágja az ereit. Capuletné karakterét sokkal erősebbé teszik a zenés színházak, mint az eredeti műben, s a hazai változatban a romlottsága is nagy szerepet kap, viszonyt is folytat egyik szolgálójával. A KERO rendezés kivívta a külföld elismerését, híressé vált szerte a világban, ennek bizonyytéka az is, hogy a magyar rendezőt felkérték az előadás színpadra állítására Bukarestben is.

  Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház igazgatója azt az elvet vallja, hogy " Amit bemutatunk, annak győznie kell!" és ez esetben maximálisan megvalósult a direktor elvárása, hiszen a bemutató évében a pénztáraknál a Nagymező utcától szinte az Oktogonig kígyózó sorokban álltak az emberek, hogy jegyet válthassanak az előadásra. Mára túl van az 500. előadáson és 2014. januárjában ünnepli 10. évfordulóját a magyar változat, de máig a legnézettebb és legkedveltebb musicalek egyike. A rendezőtől még a kórházban is jegyet kértek az előadásra, mikor szívműtéte után feküdt a betegágyon. "Aki látta, látni akarta még egyszer, aki nem, meg akarta nézni." A nézők darab iránti lelkesedése nem sokat csillapodott az eltelt évek alatt. Tíz év egy musical életében rengeteg idő, nagyon sok minden történt ezalatt az idő alatt. 2006-ban a Szegedi Szabadtéri Színpadon monumentális díszletek között, 200 táncossal és statisztával láthatta a közönség az előadást, s ebből az előadásból DVD felvétel is készült, ami szintén óriási siker lett. A musical dalaiból készült CD 2006-ban platina lemez lett és dalait egy egész ország dúdolta, s nem egy telefon csengőhangja is a musical legendás betétdala volt. Nem csak Szegeden, de Sopronban az MKB Arénában, Debrecenben a Főnix Csarnokban és Baján a Szentháromság téren is színpadra állították a produkciót és a közönség mindig álló tapssal jutalmazta az előadás szereplőit. A tervek szerint Debrecenben 2014. február 21-22 két előadás erejéig majd újra láthatja a nagyérdemű ezt a gigantikus előadást.

  2012. november 29-én egy exkluzív tartalommal színesített estén 500. alkalommal játszották a darabot a színészek. A jubileumi előadáson a musical szerzője és lánya, valamint a francia előadás Rómeója is Budapestre látogatott. A kezdetek óta a szereplő gárda jelentősen megváltozott. Vannak, akik a bemutató óta részesei az előadásnak, de sokan azóta játszanak a darabban, de más szerepben is próbára tehették magukat, mint amit korábban játszottak és sok új név olvasható a szereposztásban. Különlegességben nem szűkölködik a musical szereplők terén sem, hiszen olyan színészek csatlakoztak a csapathoz, mint például a Dada szerepében Kalocsai Zsuzsa, aki a színház vezető primadonnája és ez az első musical szerepe. Mondhatjuk azonban Peller Annát is, akit ezidáig főként komikaként ismerhetett a közönség, most azonban Capuletné szerepében látható, Monteguenéként, bemutatkozott Kapócs Zsóka, akire főként szépségkirálynőként emlékeznek az emberek.

  A legújabb Rómeó pedig Veréb Tamás, azzal büszkélkedhet, hogy a musical történelem legfiatalabb Rómeója, hiszen mindössze 19 éves. A musical egyik legerőteljesebb dala, a két édesanya szócsatája, a Gyűlölet, amit Janza Kata és Csengeri Ottília fantasztikus előadása az egyik legismertebb és legközkedveltebb dalává tette a musicalnek. Janza Kata mosolyogva mesélt arról, hogy a színházban a jegyszedő nénik, mint a gombák az esőben megjelennek a lukakban és az ajtókban minden egyes előadáson, amikor ez a dal jön. " Innen tudjuk, hogy imádják, és ez nekünk óriási elismerés." , mondta a kezdetektől Capuletnét alakító színésznő. A musical magyar változata olyannyira rendkívülinek számít, hogy Bukarestben, KERO vezetésével állították színpadra a művet, és a díszletet, a jelmezt és a koreográfiát is a magyar előadás készítőire bízták. A siker akkora volt, hogy idén április 11-én egy valódi csemegével lepte meg a színházbarátokat az Operettszínház és két nyelven élvezhették ezen az estén a résztvevők az előadást. A román és magyar színészek együtt tették még színesebbé ezt az amúgy is különleges produkciót és a magyar előadás művészei is bemutatkoztak Bukarestben.

  A több, mint ötszáz előadás nem csupán a nézőknek tartogatott számos különleges pillanatot, hanem a színészeknek is. - erről például a bajai előadás közönségtalálkozóján meséltek. A Júliát alakító Vágó Zsuzsi például megjárta a késsel, amivel véget kellett volna vetnie életének. Egy alkalommal valahová leesett a kése, de mivel Júlia nem maradhat életben, egy hirtelen ötlettől vezérelve furcsa módon megfojtotta magát, árulta el a bajai közönségtalálkozón. A Rómeót játszó Dolhai Attilát kollégái lepték meg az egyik előadáson. Attila harmincadik születésnapján, éppen Rómeó és Júlia előadás volt, és Ő lépett Rómeóként színpadra, amikor is a Jogod nem volt című dalnál egyszer csak a karmester felemelt egy táblát rajta a " Boldog születésnapot! " felirattal. A színész annyira meglepődött, hogy elkezdett a színpadról kifelé hátrálni. Felocsúdva a meglepetésből azért végig énekelte társaival a dalt, s az előadás ment tovább.

  A Rómeó és Júlia musical semmit sem veszített fényéből a bemutató óta eltelt évek alatt. Végszóként Kerényi Miklós Gábor szavait idézzük: " 500 előadáson túl vagyunk a Rómeó és Júliából. 500 előadás alatt egy darab elszokott fáradni. Ez egyre frissebb, egyre újabb, egyre izgalmasabb. Azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus, örök érvényű mű!"

  A 10 éves születésnapot a közönséggel együtt ünnepli a csapat 2014. január 24-én, ugyanis a Budapesti Operettszínház egy 10 éves jubileumi gálával várja a rajongókat! A premier 10. évfordulójára készülő különleges gálaműsoron felidézik az elmúlt esztendők legizgalmasabb pillanatait, csak itt és ekkor látható produkciókkal, természetesen az összes jelenlegi szereplő és sztárvendégek részvételével!

  Jegyvásárláshoz kattints ide!

  Az előadáson fellépő művészek teljes névsora még nem publikus, de amint kiderül kik a fellépők oldalunk is beszámol róla!  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: szparajdi
  Dátum: 2013.10.17.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Rómeó és Júlia musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: